Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Стрес і алкоголь — шкідливе поєднання
08.04.2024
12:48

Стрес і алкоголь — шкідливе поєднання

Чи вживаєте алкоголь для заспокоєння нервів або зняття стресу? Чи виникають думки про алкоголь, коли маєте певні неприємності або ж погано почуваєтеся?

Алкоголь справді поширений спосіб, у який люди намагаються заспокоїтися, тобто змінити свою реакцію на стрес. Тільки далеко не всі в цьому зізнаються відкрито, ще й самим собі.

Якщо ви ствердно відповіли бодай на одне із запитань на початку, вам є про що замислитися. Насправді це частина опитувальника для діагностики розладу зловживання алкоголем.

Ви можете пройти повний опитувальник самостійно за посиланням: http://surl.li/shlct.

Закликаємо сімейних і вузькопрофільних лікарів проводити таке опитування серед своїх пацієнтів і пацієнток. Людина може не здогадуватися, що уже має проблему з алкоголем.

Можна скористатися також опитувальником CAGE для виявлення зловживання алкоголем: CAGE — це акронім від 4 ключових явищ:

  • Cut down (зменшити) — чи відчували ви коли-небудь потребу або необхідність обмежити вживання алкоголю?
  • Annoyance (роздратування) — чи дратують вас люди, які критикують вас за вживання алкоголю?
  • Guilt (сором) — чи траплялося так, що через випивку ви відчували сором або докори сумління?
  • Eyе-opener (прозріння) — чи бувало так, що вранці після пробудження вашим першим бажанням було випити пива або чогось міцнішого, аби покращити самопочуття?

Якщо бодай на два запитання відповідь ствердна, то є висока ймовірність розладу зловживання алкоголем. Радимо в такому разі звернутися до лікаря із цією проблемою. І тут немає чого соромитись!

«Як же я зніматиму стрес без алкоголю?» — може виникнути запитання. Насправді алкоголь не «знімає стрес» і не заспокоює — він може зняти гальмівний контроль і зменшити відчуття небезпеки, та згодом настане ще більша тривожність. Так, алкоголь посилює тривожність, псує якість сну, і стає на заваді пошуку справді корисної стратегії заспокоїтися.

Доречні способи подолання стресу, які не шкодять здоров’ю, можуть бути такі: прогулянка, сон, теплий душ чи ванна, масаж, чаювання чи інша діяльність, яка приносить спокій і радість саме вам. Вправи для заспокоєння та поради щодо плекання стійкості, які зібрані в «Аптечці швидкої психологічної допомоги», розробленої в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я за підтримки першої леді Олени Зеленської «Ти як?», можуть бути корисними усім, хто відчуває емоційне спустошення, втому, напругу в тілі, паніку, злість, сум, а також тим, хто хоче підтримати своїх близьких.

Нагадуємо, що алкоголь шкідливий у будь-якій дозі.

Інші новини