Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві провели тренінг з психічного здоровʼя для духовенства
20.12.2023
13:24

У Києві провели тренінг з психічного здоровʼя для духовенства

У Києві 18-19 грудня фахівці Центру громадського здоровʼя та міжнародної гуманітарної організації IsraAID провели другий дводенний тренінг для духовенства Православної Церкви України (ПЦУ) та Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) з психічного здоровʼя на тему: "Психосоціальна підтримка в кризових ситуаціях". 

У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативою першої леді Олени Зеленської Gradus Research провела дослідження психологічного стану українців. Відповідно до отриманих даних, понад 70% українців відчувають стрес або сильну знервованість. Однак лише 2% звертаються за психологічною допомогою. 

Водночас, за результатами опитування, яке проводилося соціологічною службою Центру Разумкова з 4 по 11 листопада 2022 року, 59% українців відзначили позитивну роль церкви в українському суспільстві. Крім того, 26% опитаних заявили, що після початку повномасштабної війни Росії проти України (після лютого 2022 року), вони стали більш релігійними і віруючими людьми, ніж були раніше.

Дані цих досліджень свідчать про те, що потенційним ресурсом та місцем надання базової психологічної підтримки для значної частини населення є церква. Відтак, є необхідність у проведенні інформаційних, навчально-просвітних заходів з питань психічного здоров’я для представників церков та священнослужителів різних конфесій. 

Вищезгадані тренінги спрямовані на підвищення знань з психічного здоровʼя та навичок надання психосоціальної підтримки прихожанам церков. Зокрема, під час другого тренінгу учасники дізналися про:

  • використання першої психологічної допомоги (ППД) як інструменту підтримки людей
  • оцінку готовності надавати ППД
  • алгоритм дій при ППД у разі гострих психічних реакцій під час або після кризових подій
  • турботу про себе під час надання ППД
  • протокол надання першої психологічної допомоги МААСЕ*

*МААС’Е - це абревіатура з івриту, яка дослівно означає “дія”. Автором є доктор Моше Фархі. Суть підходу полягає у реалізації підходу “перебувати разом” (забезпечує людині почуття безпеки), заохочення проявляти ініціативу, вчиняти якісь дії (відновлює почуття контролю), прості питання (активує когнітивні процеси та усвідомлення події)

Раніше ЦГЗ вже проводив аналогічний тренінг у листопаді.

Інші новини