Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна під час війни зберегла стабільність надання медичної допомоги ЛЖВ - постерна доповідь та виступ на конференції EACS
20.10.2023
07:46

Україна під час війни зберегла стабільність надання медичної допомоги ЛЖВ - постерна доповідь та виступ на конференції EACS

До повномасштабної війни, на початок 2022 року, на обліку в закладах охорони здоров’я України перебували 126 477 ЛЖВ (людей, що живуть з ВІЛ), які отримували АРТ (антиретровірусну терапію). 

З лютого 2022 року й упродовж повномасштабної війни із ЗОЗ (закладів охорони здоров’я) знято з обліку 17 686 ЛЖВ на АРТ.  І лише 4 977 ЛЖВ зареєструвалися у ЗОЗ у нових країнах. Зазначений матеріал представлено на Європейській конференції з ВІЛ/СНІДу EACS  Сергієм Рябоконем, лікарем-інфекціоністом відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я.

Найбільша негативна міграція спостерігається з прифронтових східних регіонів країни та здебільшого здійснювалася в західні області, найбільш віддалені від зони бойових дій та найближчі до кордонів Європейського Союзу.

Сергій Рябоконь наголосив, що для забезпечення сталості надання медичних послуг та безперервної АРТ було здійснено низку невідкладних заходів:

  • Розроблено алгоритм введення даних в Інформаційну систему соціально значущих хвороб при проблемах з електропостачанням та спрощена реєстрація ВПО.
  • Постійне інформування на сайті ЦГЗ (https://phc.org.ua) та на онлайн-платформі (https://findart.phc.org.ua).
  • Видача АРВ-препаратів на тривалий термін 6-12 місяців.
  • Дистанційне консультування, онлайн-консультації лікарів (https://help24.org.ua), телемедицина.
  • Оптимізація схем АРТ, перехід на фіксовані комбіновані форми.
  • Безперебійне постачання АРВ-препаратів до ЗОЗ, термінова закупівля АРВ-препаратів за кошти донорів.

Під час виступу представлено динаміку національних каскадів медичної допомоги ЛЖВ та надання послуг з тестування на ВІЛ до епідемії COVID (2019 рік), протягом епідемії (2020-2021 роки) та під час війни (2022) рік. Наголошено, що за останні кілька років досягнуто значного успіху в доведенні вперше виявлених ЛЖВ до лікування та в швидкості початку АРТ. Також кількість ЛЖВ, які знають свій статус, збільшилася із 68% у 2019 році до 77% в 2022-му, й цьому сприяли такі кроки:

  • проведено децентралізацію місць надання послуг з тестування ВІЛ, забезпечно наявність швидких тестів на ВІЛ  у закладах охорони здоров'я, у тому числі первинної медичної допомоги;
  • алгоритм тестування дозволяє швидке встановлення ВІЛ-статусу за допомогою швидких тестів;
  • гнучкість підходів у комбінуванні швидких тестів та інструментальних методів  діагностики ВІЛ та оперативне реагування в регіонах, де ведуться активні бойові дії;
  • проведення тренінгів для медичних працівників;
  • інформаційна кампанія у вигляді банерів, сітілайтів, посадкові сторінки для медичних працівників, представників груп ризику та загального населення;
  • розроблений чат-бот у Telegram "ТестПоруч" для ключових груп ризику та загального населення з інформацією про медичні заклади, де можна отримати послуги тестування на ВІЛ.

"Незважаючи на безпрецедентні виклики, завдяки допомозі національних і міжнародних партнерів (PEPFAR, Глобальний фонд та ін.) країні вдалося зберегти стабільність надання медичної допомоги ЛЖВ та уникнути переривання АРТ", - заявив лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ. 

Проте, додав він, війна й постійні російські ракетні удари по цивільних об'єктах тривають по всій країні, тому залишається багато проблем в охопленні АРТ, зокрема міграція, високий попит на відновлення закладів охорони здоров’я та потреба повернення до терапії пацієнтів з деокупованих територій.

Читайте також:

Як війна вплинула на надання послуг з профілактики ВІЛ неурядовими організаціями?

В Україні запустили пілотну програму нового ін’єкційного методу доконтактної профілактики ВІЛ 

Інші новини