Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як війна вплинула на надання послуг з профілактики ВІЛ неурядовими організаціями?
19.10.2023
20:33

Як війна вплинула на надання послуг з профілактики ВІЛ неурядовими організаціями?

Україна залишається регіоном з високим рівнем поширеності ВІЛ серед ключових груп населення. Російське повномасштабне вторгнення призвело до гуманітарної кризи, яка перешкоджає доступу до послуг з профілактики ВІЛ, які надають неурядові організації (НУО). 

Як розповіла Людмила Легкоступ, головний фахівець з питань управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я, на Європейській конференції з питань ВІЛ/СНІДу EACS, яка проходить у Варшаві, у червні-липні 2022 року було проведено дослідження в неурядовому секторі, що надає послуги з ВІЛ. Було опитано 57 працівників НУО з 24 регіонів України.

Згідно з дослідженням, порівняно з довоєнним часом надання послуг з профілактики ВІЛ серед ключових груп населення зменшилося в середньому на 5%, допомога і служба підтримки - в середньому на 4%. П'ята частина респондентів повідомила про пошкодження корпоративної інфраструктури внаслідок бойових дій. 30% були змушені призупинити роботу, хоча майже 80% з них відновили роботу протягом місяця. За період після 24 лютого 2022 року і до моменту опитування спостерігався відтік персоналу з неурядових організацій. Про дефіцит співробітників повідомили 15% респондентів. 

На думку 41% НУО, реалізація програм триває у звичному режимі, а 62% зазначили, що всі програми можуть бути повністю відновлені за умови задоволення потреб НУО.

"Розуміння потреб НУО та швидке реагування в умовах війни на потреби ключових груп населення забезпечують стійкість програм з профілактики ВІЛ. Проведення регулярних опитувань громадських організацій в умовах надзвичайних ситуацій створює основу для прогнозування та планування стратегії боротьби з ВІЛ", - зазначила Людмила Легкоступ.

Читайте також:

​​В Україні запустили пілотну програму нового ін’єкційного методу доконтактної профілактики ВІЛ

Національна відповідь програм протидії ВІЛ, ТБ, ВГ та надання ЗПТ в умовах широкомасштабного вторгнення росії: річний звіт Центру громадського здоров'я

На Черкащині 98% від усієї диспансерної групи отримує АРТ: результати робочої зустрічі щодо протидії ВІЛ-інфекції

Інші новини