Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
енкенр
20.12.2023
18:11

Використання мупіроцину: відповіді на питання до вебінару "Раціональна переопераційна антибактеріальна профілактика"

Впровадження принципів раціональної периопераційної антимікробної профілактики є гарантією зниження поширеності інфекцій області хірургічного втручання, антимікробної резистентності та побічних явищ від використання антибіотиків у лікарні. В Україні ці принципи узгоджені галузевим стандартом «Парентеральна периопераційна антибіотикопрофілактика».

24 листопада 2023 року Центром громадського здоров’я було проведено вебінар, на якому розглянуті теоретичні та практичні принципи використання зазначеного стандарту практикуючими хірургами, анестезіологами та фармацевтами клінічними ВІК.

Після вебінару залишилося без відповіді важливе питання щодо можливості проведення ерадикації метицилин-резситентного S. аureus, а саме з використання мупіроцинової мазі 2% для дітей до 12 років. Згідно з інструкцією виробника «Безпека застосування препарату дітям віком до 12 років не встановлена».

Відповідно до роз’яснень наданих ДП «Державний експертний центр МОЗ України», стаття 44 Основ законодавства України про охорону здоров'я при встановленні переважання користі над ризиками надає можливість лікарю призначити мупіроцинову назальну мазь 2% для дітей до 12 років місцево (назально) згідно положень Стандарту. Так, особам віком до 14 років зазначені методи та засоби можуть використовуватися за наявності письмової згоди їхніх батьків або законних представників. При отриманні згоди батькам або законному представнику лікарем повинна бути надана інформація про цілі, методи, побічні ефекти, можливий ризик та очікувані результати.

Більше про адміністрування антимікробних препаратів тут https://www.phc.org.ua/kontrol-zakhvoryuvan/infekciyniy-kontrol/administruvannya-amp .

Інші новини