Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вірус гепатиту А на Дніпропетровщині
05.10.2023
12:30

Вірус гепатиту А на Дніпропетровщині: нові випадки захворювання не реєструються

На Дніпропетровщині було зафіксовано спалах вірусного гепатиту А в одному із сіл Кам'янського району. 

Серед хворих – двоє дорослих та дитина 13-ти років, всі особи є членами однієї родини. Зараження, ймовірно, відбулось контактно-побутовим шляхом, через предмети побуту і недотримання правил особистої гігієни. 

Станом на сьогодні двох дорослих виписано з лікарні, дитина залишається під наглядом медпрацівників. 

Наразі нові випадки вірусного гепатиту А в регіоні не зареєстровані.

Фахівці Дніпропетровського центру контролю і профілактики хвороб проводять вірусологічні, бактеріологічні та санітарно-хімічні дослідження питної води.

Нагадаємо, гепатит А — це вірусне захворювання, що вражає печінку. Воно спричинене вірусом гепатиту А, може мати як легкий, так й тяжкий перебіг. 

Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, що можуть містити фекалії інфікованих людей; через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Крім того, причиною інфікування можуть стати деякі види сексуальних стосунків. 

Гепатит А зберігається протягом тижня при кімнатній температурі в сухому середовищі, у воді — від 3 до 10 місяців, у випорожненнях — до 30 діб. Проте ВГА гине через 5 хв кип’ятіння. 

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14–28 днів. Серед найпоширеніших симптомів: слабкість та втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі; жовтяниця. 

Для профілактики інфікування ВГА існує безпечна та ефективна вакцина. Вона є рекомендованою, тобто не включеною в обов'язковий календар щеплень, вакцинація осіб проти вірусного гепатиту А проводиться за епідемічними показаннями. Також вберегти від захворювання можуть прості щоденні правила особистої гігієни: 

- мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету; 

- вживати лише кип’ячену воду; 

- мити овочі й фрукти. 

Якщо ви помітили симптоми захворювання, рекомендовано одразу звернутися до сімейного лікаря для подальшого лікування.

Інші новини