Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як швидко після початку прийому препарату починає діяти ДКП?
13.12.2023
11:48

Як швидко після початку прийому препарату починає діяти ДКП?

Доконтактна профілактика (ДКП або ж PrEP) захищає від інфікування ВІЛ статевим шляхом на 99%, якщо людина приймає його згідно з призначенням лікаря.

Існує 2 режими прийому таблетованої форми ДКП: щоденний та ДКП-П (за потребою).

Щоденний режим ДКП можна використовувати незалежно від статі, сексуальної орієнтації або сексуальної поведінки. Цей режим передбачає прийом препаратів за 7 днів до ризикованого контакту, далі продовжувати щодня протягом періоду наявності ризику інфікування та ще додатково 7 днів після потенційно ризикованого контакту щодо інфікування ВІЛ.

Режим ДКП-П (за потребою) підходить для осіб, стать яких при народженні було визначено як чоловічу (цисґендерні чоловіки, трансґендерні люди, люди з різноманітною ґендерною самоідентифікацією). Цей режим передбачає прийом препаратів за схемою 2+1+1: дві таблетки у період від 2 до 24 годин перед статевим контактом, через 24 годин після прийому перших двох таблеток – одна таблетка, через 48 годин після прийому перших двох таблеток – прийом четвертої таблетки. ДКП-П може бути припинено через 48 години після останнього потенційно ризикованого контакту щодо інфікування ВІЛ. Також зі схеми ДКП-П клієнт може перейти на щоденний режим прийому ДКП.

Під час прийому ДКП не припиняйте користуватися презервативами! Лише комплексний захист знижує ризик інфікування ВІЛ майже до нуля. До того ж, сам PrEP захищає від ВІЛ, а не від усіх інших інфекцій, що передаються статевим шляхом (ІПСШ).

Читайте також:

"ДКП - не лише таблетки": виклики у наданні послуг з доконтактної профілактики в Україні 

У Києві стартував тренінг для соціальних працівників щодо профілактики ВІЛ-інфекції

Профілактуйте ВІЛ/СНІД - живіть на всі 100%

Інші новини