Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Як завершити грудне вигодовування
06.08.2022
10:07

Як завершити грудне вигодовування

Виключно грудне вигодовування рекомендують продовжувати до 6 місяців життя малюка. Навіть після цього часу, ГВ має безліч переваг для дитини: продовжує захищати від інфекцій; може допомагати перетравлювати їжу; забезпечує баланс поживних речовин.

З якого моменту починати прикорм?

Є чіткі ознаки, які допоможуть визначити, що вашій дитині потрібен прикорм. Вони проявляються приблизно у віці 6 місяців. Діти можуть: 

  • залишатися в положенні сидячи та тримати голову нерухомо;
  • координувати свої очі, руки та рот, щоб самостійно дивитися на їжу, брати її та класти до рота;
  • ковтати їжу (а не випльовувати її назад).

На початку вашій дитині знадобиться лише невелика кількість їжі перед звичайним годуванням молоком. Не турбуйтеся про те, скільки вона їсть. Найважливіше — це звикнути до нових смаків і текстур, а також навчитися переміщати  (пережовувати) тверду їжу в роті та ковтати її.

Поряд і з тим, діти отримуватимуть більшу частину енергії та поживних речовин із грудного молока чи дитячої суміші (якщо з якихось серйозних причин мати не може годувати дитину грудьми).

Немає правильного чи неправильного способу припинення ГВ. Для багатьох матерів і малюків це відбувається поступово, коли дитина росте та їсть більше твердої їжі.

Важливо, щоб їжа не просто замінювала грудне молоко. ГВ може відігравати важливу роль у допомозі травній системі дитини справлятися з першими твердими продуктами.  

Після того, як дитина почне їсти тверду їжу, їй все одно потрібно буде вживати грудне молоко або молочну суміш як основний напій принаймні до 1 року.  

Коров'яче молоко не підходить як основний напій для малюків до року, хоча його можна додавати в їжу, наприклад, в картопляне пюре.

Поступове припинення ГВ дасть вам обом час звикнути до цього, а також допоможе запобігти маститу та відчуттям переповнених (твердих) грудей.

 

Інші новини