Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
188 людей стали донорами крові завдяки Red Brunches
03.09.2019
15:53

188 людей стали донорами крові завдяки Red Brunches

Загалом під час трьох донорських бранчів було зібрано майже 85 літрів крові, які можуть врятувати 564 життя.

3 вересня 2019 року, команда “Я,Ніна” спільно з ДонорUA, за підтримки Центру громадського здоров’я України провели третій Red Brunch, в рамках якого кожен охочий міг здати кров на різні потреби лікарень Києва та отримати почесний статус донора і маленький вишуканий подарунок від Guzema Jewelry. 

Загалом сьогодні долучилися майже 100 людей, з яких 77 за показниками здоров’я допустили до здачі крові. Це на 15 людей більше, ніж минулого разу і на 21 людину більше, ніж на першому Red Brunch. 

Ця тенденція є дуже важливою, адже нині в Україні кількість донацій майже втричі менша (12 на 1000 населення), ніж рекомендовано ВООЗ (33 на 1000 населення). Варто пам’ятати, що одна донація крові — може врятувати 3 життя і дуже важливо, щоб люди з різними групами крові поповнювали запаси українських банків крові. 

"Є такий міф: "в мене поширена група крові, вона не рідкісна, значить її вдосталь". Це не зовсім правда. Адже варто не забувати донорів з популярною групою крові так само багато як і пацієнтів. Дуже часто стається так, що не вистачає саме найпоширенішої — другої чи першої позитивної, адже пацієнтів, що мають саме таку групу та резус-фактор також дуже багато. Варто зазначити — до якої б групи крові ви не належали, а найрідкісніша буде саме та, якої зараз немає. Саме тому варто бути донором крові регулярно і не довіряти міфам, а статистиці", — зазначила Ірина Славінська, начальниця відділу безпеки та донорства крові Центру громадського здоров’я України.

Ще одна позитивна тенденція -  більшість людей, які долучилися сьогодні до Red Brunch, здавали кров не вперше і є вже постійними донорами:

“Вперше я здав кров минулого року, коли колега опинився в лікарні в критичній ситуації і йому була потрібна кров. Саме тоді я зрозумів, що в цьому немає нічого страшного і вже цілеспрямовано пішов здавати кров до Дня Святого Миколая, але не вийшло - був трохи занизький гемоглобін. Сьогодні я вже втретє вирішив стати донором і вдруге, як це вийшло. У неділю ввечері я побачив пост подруги, що у вівторок в Охматдиті вона прийматиме донорську кров, інша подруга написала пост “Хто зі мною?”. Отже цього разу я вирішив здавати кров дуже спонтанно - рішення було прийнято вчора вранці”, — Мирослав, 27 років

“Я вже вчетверте здаю кров. Вперше у грудні 2017 року я здавав в рамках молодіжної міжнародної ініціативи в якій я брав участь. З того часу намагаюся щонайменше двічі або тричі разів на рік здавати кров”, — Павло, 29 років. 

“Мені сьогодні не поталанило, мій гемоглобін нижчий, ніж має бути у донора і я трохи засмучена. Я вже двічі ставала донором крові, другий раз саме під час першого Red Brunch. Я взагалі підтримую донорство, не лише крові, але й органів. Вважаю, що кожен з нас після смерті має продовжувати рятувати людські життя. До речі, я вже долучилася до реєстру донорів кісткового мозку”, — розповіла Олена, 32 роки. 

Окрім вже традиційної пожертви крові, сьогодні також була можливість пожертвувати волосся на виготовлення перук для онкохворих дітей, які через хіміотерапію втратили волосся. В рамках Red Brunch, завдяки соціальній ініціативі Hair for Share, працювала мобільна перукарня, де 8 молодих хлопців та дівчат стали донорами для перук: їх волосся, довжиною понад 35 см обрізали перукарі та передали в майстерню, яка виготовляє перуки. Бонусом стали модні стрижки, які перукарі зробили усім, хто пожертвував волосся.

До речі, якщо одна донація крові може врятувати три житті, то одну перуку можна виготовити лише з чотирьох донацій волосся. Тобто із пожертв волосся на Red Brunch майстри зможуть виготовити лише 2 перуки, які за місяць отримають дітлахи. 

Нагадаємо, кожен перший вівторок місяця в рамках проекту Red Brunch кожен охочий має змогу здати кров на різні потреби столичних лікарень, а це - для онкохворих дітей, опікових відділень, пологових будинків, відділень хірургії, тощо. Про наступну дату та місце можна дізнатися на сторінці ЦГЗ у Facebook.  

Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий громадянин України віком від 18 років та вагою понад 50 кг. Щоб стати донором крові, зверніться до найближчої станції переливання крові чи центру крові. Візьміть із собою документ, що посвідчує особу.

Докладніше про те, хто може бути донором і як підготуватися до здачі крові, — за посиланням.

Інші новини