Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
94% людей, що живуть з ВІЛ та приймають АРТ, досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження
13.01.2021
14:38

94% людей, що живуть з ВІЛ та приймають АРТ, досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження

За 2020 рік в Україні зареєстровано 15659 випадків ВІЛ-інфекції, 4131 випадок СНІДу.

Станом на кінець 2019 року у світі, згідно з оцінками ВООЗ, налічувалося 38 мільйонів людей, що живуть із ВІЛ.

ВІЛ-інфекція — захворювання, що розвивається внаслідок інфікування вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ). Вірус вражає імунну систему та ослабляє захист від багатьох інфекцій, а також деяких типів раку.

ВІЛ може передаватися через кров, грудне молоко, сперму та вагінальні виділення. Унаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини під час вагітності, пологів та годування груддю.

При звичайних повсякденних контактах, таких як поцілунки, обійми й потиск рук, або при спільному користуванні особистими предметами і вживанні продуктів харчування або води передача інфекції не відбувається.

Симптоми ВІЛ варіюються залежно від стадії. Протягом декількох перших тижнів після інфікування в людей може не з’являтися жодних симптомів або можуть виникнути підвищення температури, головний біль, висип або біль у горлі. У міру того, як інфекція поступово послаблює імунну систему, можуть з’являтися інші ознаки й симптоми, такі як опухлі лімфовузли, втрата ваги, лихоманка, діарея, кашель. У разі відсутності лікування можуть розвинутися такі хвороби, як туберкульоз, криптококовий менінгіт, тяжкі бактеріальні інфекції та онкологічні захворювання, зокрема лімфоми й саркома Капоші.

ВІЛ-інфекція вже давно не «чума XXI століття». Це хронічна інфекція, як і багато інших, її можна ефективно лікувати, з нею можна створювати сім’ю й народжувати дітей, бігати марафони та робити кар’єру, старіти й виходити на пенсію — так само, як без ВІЛ.

ВООЗ рекомендує пропонувати антиретровірусна терапію (АРТ) усім людям, що живуть із ВІЛ, що буде значно сприяти порятунку життів і зниження рівнів передачі.

Крім того, важливо зазначити, що якщо людина з ВІЛ отримує лікування й у неї в крові кількість вірусу знижується до мінімуму (так званого невизначуваного рівня вірусного навантаження), вона не може передати ВІЛ статевому партнеру. Це і є суть формули Undetectable = Untransmittable (U = U) — у перекладі «Не визначається = Не передається».

Метою АРТ є максимальне пригнічення розмноження ВІЛ в організмі, відновлення функції імунної системи, продовження та підвищення якості життя ВІЛ-інфікованих людей.

Принципи лікування:

  • АРТ приймається пожиттєво;
  • Прийом препаратів не можна переривати;
  • Необхідно суворо дотримуватися часу та дозування прийому препаратів;
  • Необхідним є лабораторний контроль за проведенням лікування та соціально-психологічна підтримка прихильності до лікування.

94% людей, що живуть з ВІЛ, серед тих, хто отримує АРТ, досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження, що вказує на високий рівень прихильності до лікування та на зниження ризику передачі ВІЛ-інфекції.

Докладніше про лікування ВІЛ/СНІД: http://bit.ly/2XwiGvt

Про формулу U = U https://bit.ly/3i8U4ma

Інші новини