Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Анонс тренінгів з удосконалення навичок надання психологічної допомоги для медпрацівників, які надають послуги ЗПТ
16.02.2024
12:00

Анонс тренінгів з удосконалення навичок надання психологічної допомоги для медпрацівників, які надають послуги ЗПТ

Запрошуємо медичних працівників, які надають послуги замісної підтримувальної терапії, відвідати ознайомчу зустріч та зареєструватися на тренінги "Самодопомога плюс" та "Управління проблемами плюс". Завдяки набутим знанням медфахівці удосконалять свої навички надання психологічної допомоги.

Низка досліджень підтверджує поширеність супутніх психічних та поведінкових розладів серед пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) та осіб, які вживають опіоїди. За даними дослідження 2023 року, опублікованого в журналі Nature, серед 328 споживачів ін’єкційних опіоїдів у 88,1% спостерігалися супутні психічні та поведінкові розлади (серед них 68,6% мали більше одного коморбідного захворювання).

Найпоширенішими розладами у споживачів опіоїдів ін’єкційним шляхом за результатами дослідження виявилися:

  • Тривожні розлади
  • Розлади особистості
  • Депресивні розлади

Відтак, лікарю рекомендовано проводити регулярний скринінг для пацієнтів, які мають розлади психіки та поведінки внаслідок вживання опіоїдів, на наявність супутніх психічних захворювань. У разі позитивного результату скринінгу для надання психологічної допомоги медфахівець може використовувати методи втручання низької інтенсивності, які мають доведену ефективність.

Зокрема, йдеться про інтервенції ВООЗ "Самодопомога Плюс" (СП+) та "Управління проблемами плюс" (УП+). Такі методи є ефективними під час консультування осіб у стані дистресу, осіб із депресією та тривожними розладами, які виникли внаслідок несприятливих обставин.

За підсумками тренінгів медичні фахівці навчаться:

  • Надавати базову психологічну підтримку за протоколом УП+ та СД+
  • Працювати з пацієнтами, які перебувають у стані дистресу та під впливом несприятливих обставин, відповідно до протоколу УП+ та СД+
  • Реагувати на суїцидальні думки пацієнтів
  • Запобігати емоційному вигоранню
  • Розробляти програми самопідтримки психічного здоров’я

На ознайомчій зустрічі, яка відбудеться о 10:00 у середу, 21 лютого, медпрацівники зможуть познайомитися з тренерками, обговорити формат тренінгів та інші організаційні питання.

Тренерки:

Уляна Мелешко – тренерка та супервізорка програми "Самодопомога плюс", психолог-консультант у методі КПТ (когнітивно-поведінкова терапія), психолог у ГО "Асоціація психологів вищої школи України"

Алевтіна Дубіна – тренерка та супервізорка програми "Управління проблемами плюс", спеціалістка з психічного здоровʼя.

Для отримання посилання на зустріч достатньо зареєструватися за посиланням. У відповідь на заповнення форми ви отримаєте автоматичний лист з посиланням на Zoom-конференцію. Крім того, для учасників, які не зможуть приєднатися до ознайомчої зустрічі, буде здійснюватися її запис.

Матеріал підготовлено в рамках Всеукраїнської програми з ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською.

Інші новини