Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Безбар’єрність у медзакладах: озвучено виклики на 2024 рік
12.12.2023
11:55

Безбар’єрність у медзакладах: озвучено виклики на 2024 рік

Повномасштабна війна надзвичайно актуалізувала питання безбар’єрності у медицині. Багато людей втрачають кінцівки, отримують поранення. Відповідальність української медсистеми — забезпечити їм всі можливості повноцінно жити.

Пріоритетний проєкт МОЗ стосується розвитку саме реабілітаційної допомоги в сфері охорони здоров'я, повідомив у своєму Facebook міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. 

Звісно, зазначив він, не менш важливою є і профілактична складова: вчасно виявити хворобу і дати можливість мінімізувати наслідки. "Для цього ми працюємо над покращенням медичного оснащення для лікування та діагностики. Для цього запустили програму розширеного неонатального скринінгу", - написав очільник МОЗ.

"Проаналізувавши ситуацію з реабілітаційною допомогою на початку року, зрозуміли, що основні виклики пов'язані із застарілою інфраструктурою, нестачею кваліфікованих фахівців, недосконалістю маршруту пацієнта, поширеністю недоказових практик, нормативними бар’єрами. Виправити це  — наше завдання на 2023-2025 рр", - поділився планами Віктор Ляшко.

Тож під час засідання Ради безбар’єрності було обговорено результати за 2023 рік та плани на 2024-й. Так, цьогоріч на базі спроможних багатопрофільних лікарень відкрились реабілітаційні відділення; прийнято зміни, які дають змогу пацієнту отримати допоміжні засоби реабілітації безоплатно – прямо в медзакладі без необхідності оформлення інвалідності та проходження медико-соціальної експертизи; створено 6 Центрів досконалості, які є центрами безперервного професійного розвитку фахівців, обміну досвідом та допомоги при складних станах; створено навчальні стандарти та оновлено навчальні програми для спеціалістів; проведено навчання мультидисциплінарних реабілітаційних команд засад МКФ.

Також міністр охорони здоров’я озвучив плани на 2024 рік. Триватиме робота над усіма започаткованими ініціативами в сфері реабілітації. Планується, серед іншого, диверсифікувати реабілітаційні послуги в рамках Програми медичних гарантій відповідно до реабілітаційного періоду та складності випадку.

Крім того, додав Віктор Ляшко, важливо залучати до роботи в лікарнях людей, які на власному досвіді знають, що таке бар'єри та розуміють, як їх долати, - як фізичні, так і психологічні.

"Дуже часто саме лікарня є тим місцем, де людина вперше відчуває необхідність простору без бар'єрів. Тому медична система має тотально відповідати такому запиту. Багато людей втрачають кінцівки, отримують поранення. Наша відповідальність — забезпечити їм всі можливості повноцінно жити",  — передає Facebook МОЗ слова міністра.

"У наступному році, як влучно зауважив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, під головуванням якого відбулося засідання Ради, наша робота має втілюватися на рівні територіальних громад у співпраці з органами місцевого самоврядування. Кожен українець і українка повинні відчути зміни в місті чи селі, у якому проживають. Це і є фокус-2024", — наголосила Олена Зеленська.

Читайте також:

Як вчасно розпізнати інсульт: його ознаки, що слід негайно зробити 

Як оскаржити рішення медико-соціальної експертної комісії: роз'яснення МОЗ

Всесвітній день безпеки пацієнтів: поради, як убезпечити себе в медзакладі

Інші новини