Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Боротьба з ВІЛ/СНІДом в умовах повномасштабної війни: виклики, які подолав Центр громадського здоров’я
04.12.2023
08:36

Боротьба з ВІЛ/СНІДом в умовах повномасштабної війни: виклики, які подолав Центр громадського здоров’я

З початком повномасштабного вторгнення для частини людей з ВІЛ-позитивним статусом надання лікування опинилося під загрозою - пацієнти не завжди могли безперешкодно отримати послуги на місці через активні бойові дії та окупацію. 

Центр громадського здоров’я теж опинився в форс-мажорних умовах управління системою протидії ВІЛ. Довелося діяти з урахуванням таких викликів: 

1. Пацієнти, які тимчасово змінили місце проживання через бойові дії. ЦГЗ розробив та розіслав надавачам послуг протягом першого тижня повномасштабного вторгнення та негайно впровадив у регіонах рекомендацію, згідно з якою пацієнти отримали право отримати антиретровірусну терапію (АРТ) не за місцем реєстрації, а за місцем звернення — тобто за місцем фактичного перебування.

2. Зміни моніторингу АРТ. Було підготовлено рекомендації щодо моніторингу АРТ через інформаційну систему "Моніторинг соціально значущих хвороб" (ІС СЗХ).

3. Навантаження на профілактичні сервіси різко зросло в західних регіонах, в які масово перемістилась більшість населення зі сходу та півдня у пошуках прихистку від війни. ЦГЗ швидко відреагував на потребу, кошти перерозподілили в регіони. Також було розширено перелік показань щодо включення клієнтів до програми з догляду і підтримки людей, які живуть з ВІЛ.

"Ці рішення забезпечили супровід всіх, хто цього потребував, клієнти профілактичних програм змогли отримувати  послуги з профілактики ВІЛ, догляду та підтримки за місцем перебування. Послуги пішли за людьми", - заявила виконувачка обов’язків заступника генерального директора Центру громадського здоров’я Ольга Гвоздецька.

4. Забезпечення безперервності лікування. Протягом перших двох тижнів війни Центр у співпраці із партнерами здійснив перерозподіл та розвезення АРВП між регіонами України. Було створено запаси препаратів у закладах охорони здоров’я у центрі та на заході України, де була велика кількість ВПО. 

5. Відновлення ланцюга постачання препаратів. ЦГЗ спільно з донорськими, партнерськими і волонтерськими організаціями відновили ланцюги постачання й змогли забезпечити безперервність терапії понад 120 тисячам ЛЖВ. Ліки прибули навіть до пацієнтів у регіони, де на той час велись активні бойові дії. 

У розв’язанні цього завдання Ольга Гвоздецька відзначила суттєву допомогу організацій Червоний хрест, Лікарі без кордонів, БО "100% Життя", МБФ "Альянс громадського здоров’я". У терміновій закупівлі додаткових партій препаратів Україну підтримала програма PEPFAR. Крім того, спільно з ВООЗ було узгоджено номенклатуру та проведено розрахунок 100% потреби на 2023 рік у АРВП і виробах медичного призначення. Глобальний Фонд для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією й PEPFAR виділили Україні для цих цілей допомогу на загальну суму 12 млн доларів.

6. Розв’язання проблеми відсутності інтернету й телефонного зв’язку у лікарнях. В умовах без інтернету та телефонного зв’язку неможливо було здійснювати моніторинг АРТ через Інформаційну систему "Моніторинг соціально значущих хвороб". ЦГЗ розробив для таких лікарень й переслав алгоритм збору та обміну інформацією щодо видачі АРТ в умовах відключення від системи. Також лікарні отримали від Центру пояснення щодо порядку ведення обліку ЛЖВ та ВІЛ-експонованих дітей в умовах війни, зокрема щодо особливостей обліку ВПО.

7. Оновлені клінічні маршрути пацієнтів. Центр громадського здоров’я у рекордні терміни оновив клінічні маршрути пацієнта відповідно до переміщень ВПО. 

"Не припинили працювати над врегулюванням чинної нормативної бази. Внесли зміни до Закону України "Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини, та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ", оновили стандарти медичної допомоги з профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, презентували їх лікарям, розпочали навчання нових стандартів. Адже забезпечення  пацієнтам  в Україні безоплатних (гарантованих державою) сучасних та доведено-ефективних підходів в лікуванні та профілактиці ВІЛ було досягненням, яким ми пишались до повномасштабної війни. Цю високу планку ми не згодились опускати і в умовах війни. І не опускаємо", - заявила в.о. заступника генерального здоров’я ЦГЗ Ольга Гвоздецька. 

Отже, Центр громадського здоров’я в умовах повномасштабної війни ​​оновив та адаптував під потреби ВПО клінічні маршрути пацієнтів,  розробив інструкції для лікарів на місцях щодо порядку ведення обліку ЛЖВ та ВІЛ-експонованих дітей в умовах війни, зокрема щодо особливостей обліку ВПО, перерозподілив та розвіз препарати АРТ в регіони з урахуванням перерозподілу потоків мігрантів і перерозподілив кошти для забезпечення профілактичних послуг у регіони масової міграції. 

Читайте також:

EACS 2023: Ольга Гвоздецька розповіла, як війна в Україні вплинула на послуги з профілактики ВІЛ

В Україні дослідили якість надання ВІЛ-послуг до та після початку повномасштабного вторгнення росії

Інші новини