Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Чи знають українці про ризики вживання трансжирів? Результати опитування
21.10.2021
18:43

Чи знають українці про ризики вживання трансжирів? Результати опитування

21 жовтня 2021 Центр громадського здоров’я та ГО «Життя» презентували результати всеукраїнського опитування щодо обізнаності населення про небезпеку вживання трансжирів. Учасники обговорили основні висновки дослідження й необхідність зменшення вмісту трансжирів у харчових продуктах.

61% дорослого населення в Україні регулярно вживають продукти, що містять трансжири. Водночас, 73% респондентів, які стверджують, що такі продукти не є частиною їхнього звичайного раціону, вживають продукти з трансжирами не рідше 1–2 днів на тиждень. 

Результати опитування свідчать, що 74% українців споживають домашню їжу, смажену на олії, не рідше 1–2 днів на тиждень. Також вони доволі часто вживають продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів (63%), а найрідше респонденти вживають снеки (13%) та смажену їжу, виготовлену поза домом (18%). Чим молодші респонденти, тим частіше вони вживають продукти з вмістом трансжирів.

Споживання штучно вироблених трансжирів, які містяться в тортах, печиві, бісквітах, кулінарних маслах та спредах, щорічно призводить до смерті понад півмільйона людей у всьому світі. У 2018 році Всесвітня організація охорони здоров’я випустила пакет дій REPLACE та закликала до глобальної відмови від трансжирів до 2023 року.

«Промислово вироблені трансжири не мають жодної користі для здоров’я людини. Натомість їх споживання пов’язане із підвищенням ризику виникнення серцево-судинних захворювань, які займають перше місце в структурі основних причин смертності в Україні. Тому усунення трансжирів з усіх продуктів харчування є доступним та дієвим інструментом підвищення тривалості та якості життя», — наголосив Андрій Скіпальський, спеціаліст Всесвітньої організації охорони здоров’я з факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні.

82% респондентів підтримують законодавче регулювання щодо обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах промислового виробництва.

«У 2020 році МОЗ прийняло наказ, яким встановило обмеження рівня трансжирних кислот, що можуть бути в харчових продуктах, які пропонуються кінцевому споживачу, тобто кожному з нас, на полицях магазинів. Цей рівень відповідає рекомендаціям ВООЗ і нормативним документам ЄС», — звернула увагу Тетяна Скапа, в.о. керівника експертної групи з питань профілактики неінфекційних захворювань та формування здорового способу життя директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ.

Законодавче регулювання вмісту трансжирів у продуктах харчування є одним із найбільш ефективних способів зменшення їх споживання. Наприклад, нещодавно ухвалений у першому читанні Законопроєкт № 5148 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення якості харчових продуктів, що споживаються дітьми» передбачає такі норми:

  • встановлення граничного вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах (не більше, ніж 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, що містяться в харчовому продукті);
  • зобов’язати операторів ринку під час постачання продуктів іншим виробникам надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у харчових продуктах;
  • штрафи за порушення (для юридичних осіб — 40 мінімальних зарплат (станом на цей рік), 240 тисяч гривень, для фізосіб-підприємців — 25 мінімальних зарплат, 150 тисяч гривень).

«Центр громадського здоров’я підтримує заходи щодо обмеження вмісту трансжирів в харчових продуктах. У випадку трансжирів такі обмеження не мають жодних ризиків. До прикладу, українські виробники, які експортують харчові продукти до країн ЄС, вже досягли нульового вмісту трансжирів. Наразі Міністерство охорони здоров’я України затвердило наказ, а також у Верховній Раді України зареєстровано законопроєкти, які встановлюють європейські вимоги до харчових продуктів і захистять здоров’я українців», — зазначив Олег Дудін, головний фахівець відділу поведінкових факторів ризику Центру громадського здоров’я.

«82% українців обізнані про те, що вживання харчових продуктів із вмістом трансжирів призводить до серцево-судинних захворювань. Натомість лише 38% респондентів знають, у яких звичних для нас продуктах харчування містяться трансжири. На сьогодні у 42 країнах світу вже діють обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах і Україна, на жаль, досі не входить до цього переліку», — підкреслила Лілія Олефір, виконавча директорка «Центру громадянського представництва «Життя».

 

Довідково: 

ГО «Життя» спільно з Центром громадського здоров’я реалізовують проєкт від Resolve to Save Lives за ініціативи Vital Strategies на підтримку заходів направлених на виключення трансжирів і шкідливих добавок із продуктів харчування в Україні.

У рамках проєкту Київський міжнародний інститут соціології провів всеукраїнське опитування «Думки і погляди населення України щодо трансжирів».

Польовий етап дослідження тривав з 18 до 27 вересня 2021 року. У рамках дослідження методом телефонного опитування за допомогою комп’ютера (CATI) було проведено 2006 інтерв’ю. Дані репрезентативні для населення України у віці 18 років та старші (без Криму й окупованої частини Донбасу). Похибка вибірки з ймовірністю 0.95 не перевищує 2.5%. Під час опитування було досліджено практики вживання українцями продуктів, що містять трансжири. Опитування показало, що більшість українців вживають продукти з вмістом трансжирів декілька разів на тиждень, а також було виявлено низький рівень обізнаності, які саме продукти містять трансжири.

Трансжирні кислоти є різновидом ненасичених жирів, вони можуть бути природними або штучно виробленими. Природні трансжирні кислоти містяться в молочних продуктах і м’ясі великої рогатої худоби. Штучно вироблені трансжирні кислоти найчастіше є в технологічно оброблених харчових продуктах, що містять частково гідрогенізовані рослинні олії.

Продукти, що містять трансжири: спреди; продукти, виготовлені з використанням маргарину (кондитерські вироби, випічка, крекери тощо); смажені з використанням олії продукти (перепічка, чебуреки, пончики, картопля фрі, нагетси та інші продукти, смажені у фритюрі); снеки; солодкі та глазуровані сирки; плавлені сирки; майонези; смажені з використанням великої кількості олії продукти, зокрема, вдома (котлети, млинці тощо).

Інші новини