Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
COVID-19 в Україні: виявлено 10 випадків штаму ЕРІС
19.10.2023
09:14

COVID-19 в Україні: виявлено 10 випадків штаму ЕРІС

Станом на 16 жовтня 2023 року Центром громадського здоров’я на території України методом секвенування виявлено 10 випадків EG.5 (ЕРІС) - варіанту штаму коронавірусу SARS-CoV-2 "Омікрон", який викликає захворювання COVID-19.

Як повідомляється, випадки штаму ЕРІС зафіксовані у наступних областях:

  • Дніпропетровській - 1;
  • Закарпатській - 1;
  • Сумській - 3; 
  • Хмельницькій - 1;
  • Тернопільській - 3;
  • Чернівецькій - 1. 

Перші випадки нового штаму EG.5 (ЕРІС) були зафіксовані у перший тиждень червня.

Що відомо про штам EG.5?

Штам EG.5 було вперше зареєстровано 17 лютого 2023 року. Він  має додаткову амінокислотну мутацію в шиповому білку в порівнянні з попереднім підваріантом XBB.1.9.2 і XBB.1.5.

На сьогодні не було повідомлень про зміни у тяжкості захворювання. Симптоми ЕРІС такі ж, як і в інших штамів COVID-19: нежить, біль у горлі, задишка, ломота у тілі, головний біль, лихоманка. 

Завдяки своїм перевагам у зростанні та характеристикам імунного захисту EG.5 спричинив зростання захворюваності та став найпоширенішим варіантом у всьому світі.

Оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 у 2023-2024 роках

Центр громадського здоров’я нагадує, що в Україні затвердили оновлені рекомендації щодо вакцинації проти COVID-19 на 2023-2024 роки. Рекомендований курс з первинної вакцинації проти коронавірусної інфекції та першого бустеру складається з 3 щеплень. 

Перший бустер вводять через 5 місяців після первинної вакцинації. Особам, які в групі ризику тяжкого перебігу захворювання, рекомендовано щепитися додатковим бустером через півроку після попереднього. Необхідність у додатковій бустерній дозі визначає лікар залежно від стану пацієнта та епідемситуації в країні. 

У групі ризику важкого перебігу COVID-19 перебувають особи: 

- віком від 60 років; 

- із серйозними супутніми захворюваннями; 

- медичні працівники. 

Особам, які мають порушення схеми вакцинації або не отримали другу дозу вакцини чи першу бустерну дозу, рекомендовано надолужити їх за першою можливістю. Мінімальний інтервал до введення першої бустерної дози становить щонайменше 5 місяців для дорослих та 6 місяців для дітей.

Інші новини