Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Держава на марші рівності: здоров’я для всіх!
21.06.2019
12:40

Держава на марші рівності: здоров’я для всіх!

Гендиректор Центру громадського здоров’я України Володимир Курпіта розповів УП Життя, чому Центр іде на Марш Рівності.

Рівність та свобода — базові цінності розвиненого та сучасного суспільства. Українське суспільство чітко визначило проєвропейський вектор, але розвиток завжди супроводжують хвороби зростання. Дискримінація і ксенофобія все ще заважають Україні не лише декларувати рівність, а й дійсно сприймати й розуміти цей розмаїтий світ.

На жаль, ми досі констатуємо факт, що у поліклініках, лікарнях, аптеках чи у побуті наявна проблема дискримінації представників ключових груп, зокрема спільноти ЛГБТ+. Це призводить до посилення самостигматизації всередині цих груп, тінізації соціально-економічних проблем та послаблення рівня громадського здоров’я в державі.

Нині більшість із нас є мовчазними свідками або навіть підтримує створення невидимих гетто, де люди з інакшими ознаками мають жити окремими соціумами. У цих групах обмежено їхню свободу, замикаються їхні проблеми, посилюється ненависть до зовнішнього світу.

Важливим аспектом розбудови демократичного суспільства та посилення національної безпеки є визнання наявності «інакших» в нашому суспільстві, прийняття їхніх проблем, що стане гарантією подальшого їх розв’язання. Коли ми знімаємо завісу стигми — отримує лише нові умови, які дають поштовх для розвитку.

Авангардом співпраці та розкриття мушлі «іншого» суспільства заради рівності та безпеки стали неурядові організації. Центр громадського здоров’я України став першою державною установою, що ініціював та закріпив рішенням Уряду надання послуг групам ризику у сфері громадського здоров’я. Вже цього року тестування на ВІЛ, програма обміну шприців та голок, консультації для людей, які потребують психологічної підтримки, буде профінансовано державним коштом через ЦГЗ.

Багато століть науковому прогресу в медицині протистояли традиції. Зараз та сама традиційність протистоїть прогресу людяності та інклюзії. Кожен, незалежно від кольору шкіри, фізичних особливостей, сексуальної орієнтації чи віросповідання, має однакові права та свободи. Так само всі без винятку мають право на здорове та щасливе життя.

Цього року Центр громадського здоров’я МОЗ України офіційно приєднався до українського Прайд-тижня. Ми закликаємо всіх колег та суспільство загалом підтримувати одне одного на шляху свободи й рівності в Україні.

Я переконаний, що більшість моїх друзів-медиків підтримує твердження: «нетрадиційних» пацієнтів не існує.

Інші новини