Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
06.04.2020
18:08

Дослідження з питань елімінації передавання ВІЛ від матері до дитини в Україні

Україна з 2000 року підтримує стратегію профілактики передавання ВІЛ від матері до дитини (ППМД) ВООЗ/ЮНІСЕФ/Фонду народонаселення ООН та реалізує заходи за чотирма основними компонентами програми:

  • первинна профілактика серед жінок;
  • профілактика небажаних вагітностей у ВІЛ-позитивних жінок;
  • профілактика передавання ВІЛ від матері до дитини;
  • лікування і підтримка жінок, які живуть з ВІЛ, та їхніх сімей.

Програма ППМД є чи не найуспішнішою серед усіх програм з протидії ВІЛ/СНІДу в нашій державі. За 15 років частота передавання ВІЛ від матері до дитини (ЧПМД), за даними когортного аналізу, знизилася майже у 8 разів — з 27,8% у 2001 року до 3,6% у 2016.

Щоб визначити ключові ризики щодо передавання ВІЛ від матері до дитини і забезпечити сталий успіх програми ППМД в Україні, останніми роками було здійснено кілька досліджень за підтримки ЮНІСЕФ, Центру громадського здоров’я України та БФ «Інтелектуальна перспектива»:

У межах досліджень визначено вирішальні фактори, що впливають на виконання програми ППМД в умовах різних підходів надання медичних послуг. Ці результати будуть використані Міністерством охорони здоров’я України для розробки подальших кроків з ліквідації передавання ВІЛ від матері до дитини та підготовки України до процедури валідації ЕПМД.

Інші новини