
Фахівці Центру громадського здоров’я долучились до діалогу «Зменшення споживання солі як стратегія профілактики неінфекційних захворювань»
До Всесвітнього тижня обізнаності про споживання солі (12–18 травня) відбувся політичний діалог «Зменшення споживання солі як стратегія профілактики неінфекційних захворювань», організований Бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні у координації з Європейським регіональним бюро ВООЗ та у партнерстві з Міністерством охорони здоров'я України.
Подія стала ключовою платформою для обговорення даних досліджень щодо споживання солі в Україні та ставлення населення до маркування харчових продуктів, пріоритетних підходів і заходів та актуальних інтервенцій щодо зменшення споживання солі.
«Надмірне споживання солі — це не просто кулінарна звичка, а серйозний фактор ризику для здоров’я, який прямо пов’язаний з підвищеним артеріальним тиском, розвитком серцево-судинних захворювань, хронічною хворобою нирок, які займають провідні місця у структурі захворюваності та смертності в Україні. Саме тому питання зниження споживання солі потребує особливої уваги та є одним із пріоритетів у профілактиці неінфекційних хвороб», — наголосив під час онлайн-включення Генеральний директор Центру громадського здоров’я, доктор медичних наук Михайло Росада.
Особливе занепокоєння викликає те, що надмірне споживання солі починається ще з раннього дитинства і часто закріплюється як норма на все життя. Рекомендована ВООЗ норма споживання солі — 5 г на день для дорослих. В Україні ж середнє споживання солі у 2,5 раза перевищує цю рекомендацію і складає 12,6 грама на день, за даними загальнонаціонального дослідження для вивчення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань STEPS (2019).
На зустрічі було розглянуто ключові питання щодо зниження споживання солі:
- національні тенденції споживання солі в Україні;
- міжнародний досвід та дослідження;
- можливості просування політики для зниження споживання солі;
- перегляд складу харчових продуктів;
- та підвищення обізнаності споживачів відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.
До заходу також долучилися представники Міністерства охорони здоров'я України, Бюро ВООЗ в Україні, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужби, Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики, Всесвітньої продовольчої програми ООН, обласних Центрів контролю та профілактики хвороб, національних асоціацій харчової промисловості та громадських організацій.