Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці ЦГЗ пройшли тренінг з оптимізації епіднагляду за поліовірусом
16.09.2022
12:32

Фахівці ЦГЗ пройшли тренінг з оптимізації епіднагляду за поліовірусом

Фахівці з Центру громадського здоровʼя та Центрів контролю та профілактики хвороб взяли участь у семінарі з оптимізації епіднагляду за поліовірусами з акцентом на епіднагляд за навколишнім середовищем, який був організований ВООЗ у м. Гельсінкі, Фінляндія. 

Під час семінару фахівці оновили знання та познайомилися з новими практиками особливостей проведення епіднагляду за поліомієлітом в умовах рутинного нагляду та розслідування спалахів. Аналогічний тренінг також заплановано для вірусологічних фахівців, які отримають знання щодо сучасних методів лабораторної діагностики поліомієліту.

Епіднагляд за поліовірусом — важлива складова захисту громадського здоровʼя та відстеження розповсюдження вірусів. 

Нагадаємо, що у жовтні 2021 року в Україні зафіксували перший випадок поліомієліту в Рівненській області. За результатами досліджень у Регіональній референс-лабораторії м. Гельсінкі, півторарічна дівчинка інфікувалася дериватом вакцинного поліовірусу типу 2 (VDPV2). А вже в січні 2022 року Центр громадського здоров’я повідомив про другий випадок гострого в’ялого паралічу в дитини з Закарпаття, спричинений тим самим типом поліовірусу.

Довідково

Навіть один випадок поліомієліту — класифікується як спалах захворювання в країні. 

Поліомієліт входить до переліку 10 вакцинокерованих недуг і є в Національному календарі профілактичних щеплень, а значить щеплять дітей в медзакладах безоплатно. 

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. В 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ). Також краплі дитина отримує в 1,5 роки, 6 років та 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Деякі батьки на власний розсуд вирішують відмовлятися від щеплення. Внаслідок цього під загрозою опиняється і дитина, і все її оточення, адже імунітет невакцинованої дитини слабкий і неспроможний подолати такий сильний збудник. А захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина й дорослий. 

Сьогодні усі діти до 6 років, які не отримали або пропустили щеплення проти поліомієліту, — у небезпеці. Аби надати кожній дитині індивідуальний захист від інфікування поліовірусом, від 1 лютого 2022 року розпочалася кампанія імунізації проти поліомієліту.

Подолати спалах захворювання можна лише за допомогою затвердженої схеми вакцинації. Держава разом з партнерами забезпечує медичні заклади безпечною вакциною: опікується їхньою логістикою, дотриманням температурного режиму, навчає медичних працівників правильно робити щеплення тощо.

Все, що потрібно зробити батькам, — прийти зі своєю дитиною  до медзакладу та надолужити щеплення. Для внутрішньо переміщених людей не потрібно укладати нову декларацію з лікарем. 

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря для з’ясування причини. У випадку якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Перебіг хвороби характеризується ураженням центральної нервової системи, виникненням паралічів. Подеколи хвороба може призвести до смерті. 

При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється. 

Вакцинація — єдина можливість вберегтися від недуги та ускладнень, які вона спричиняє.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Спалах поліомієліту в країні: що це таке і як його подолати? 

Щеплення від поліо: ІПВ І ОПВ — у чому різниця?

Схема вакцинації про ти поліомієліту

Відповіді на поширені питання батьків про щеплення

Як захистити дитину від поліомієліту

Затверджений план заходів для дітей проти поліомієліту

Інші новини