Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Колаборатив мультидисциплінарних команд. Розширення доступу до АРТ
15.12.2021
17:12

Колаборатив мультидисциплінарних команд. Розширення доступу до АРТ

15-16 грудня 2021 року проходить колаборатив мультидисциплінарних команд. Серед учасників заходу представники бюро ВООЗ в Україні, офісу CDC в Україні, Міністерства охорони здоров’я України, Центру громадського здоров’я, Альянсу громадського здоров’я та члени мультидисциплінарних команд (МДК). 

Цілі зустрічі:

  • Визначити та обговорити основні проблеми та бар'єри у розширенні доступу до АРТ, у виявленні нових випадків ВІЛ, ранньому призначенні АРТ, утриманні в лікуванні, узгодити заходи підтримки та технічної допомоги закладам охорони здоров’я області у подоланні бар’єрів у розширенні доступу до АРТ.
  • Розробити короткостроковий план дій щодо покращення виявлення нових випадків ВІЛ, розширення доступу до АРТ, скороченню часу для призначення АРТ, сталому обстеженню на вірусне навантаження.

Протягом колаборативу міжнародні партнери та представники Центру неодноразово наголосили на важливості ведення МІС СЗХ (соціально значущих хвороб) з метою контролю епідеміологічної ситуації щодо ВІЛ в Україні та попередження розповсюдження цієї інфекції, особливо серед ключових груп населення.

У перший день події серед презентацій учасників були представлені такі:

1. Бюро ВООЗ в Україні. Зміни в охопленні послугами в регіонах з найбільш поширеною  ВІЛ інфекцією  під час розгорнутої пандемії COVID-19 протягом 2021 року;

2. Центр громадського здоров’я та Альянс громадського здоров’я. Аналіз процесів відстеження втрачених пацієнтів на регіональному рівні;

3. Центр громадського здоров’я. Шляхи вирішення питання надання допомоги пацієнтам, в яких відсутні документи.

У другий день події бюро ВООЗ в Україні, офіс CDC в Україні, МОЗ України, Центр громадського здоров’я, Альянс громадського здоров’я та члени МДК братимуть участь у панельних дискусіях на теми:

1. Стан програм з тестування ВІЛ в Україні у 2021 році: кращі практики. Перспективи роботи на 2022 рік;

2. Успіхи та досягнення програм профілактики ВІЛ на регіональному рівні у 2021 році. Перспективи роботи на 2022 рік;

3. Лікування ВІЛ в Україні: кращі регіональні практики 2021 року. Стан та плани по моніторингу резистентності до АРВ препаратів в Україні. Перспективи роботи на 2022 рік.

Партнери із бюро ВООЗ в Україні підкреслили досягнення значних успіхів за програмою доконтактної профілактики (PrEP), особливо в PEPFAR-областях України. Станом на 1 грудня 2021 року доконтактну профілактику в Україні регулярно отримує 6190 людей, а хоча б раз приймали препарати — близько 7000. Також 203 сайти АРТ видають медикаментозну профілактику ВІЛ.

Інші новини