Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Лікування людей, які живуть з ВІЛ, за кордоном
02.06.2022
10:14

Лікування людей, які живуть з ВІЛ, за кордоном

Від початку повномасштабної війни росії в Україні Центр громадського здоров’я робить усе можливе, аби кожна людина в Україні, яка живе з ВІЛ і отримує антиретровірусну терапію (АРТ), могла отримати життєво необхідні ліки.

Звертаємося до медичних працівників! За можливості тримайте контакт із вашими пацієнтами, які живуть з ВІЛ, та повідомте їм про важливість безперервного лікування!

Переривати терапію не можна, інакше вірус зможе адаптуватися до компонентів ліків і стати невразливим до них. Так він знову почне розмножуватися і вражати імунну систему. Тому АРТ необхідно приймати щодня протягом усього життя. 

Якщо через бойові дії пацієнти виїхали із місця, де постійно проживають, за кордон, повідомте їх, що вони можуть отримати антиретровірусну терапію та іншу медичну допомогу у будь-якій країні світу. 

Допомогти у пошуку клініки у тій чи іншій країні допоможуть онлайн-сервіси. Уже запущені і працюють сучасні онлайн-сервіси для пацієнтів ЛЖВ:

Розроблено швидкий алгоритм обміну даними між лікарями, як в Україні, так і поза її межами в партнерстві з Європейським Бюро ВООЗ, CHIP, EACS та ECEE. Докладно: Стандартизований протокол клінічного ведення та обміну медичними даними для людей, які живуть із ВІЛ, серед біженців з України.

За можливості та на запит надайте необхідну медичну документацію щодо історії захворювання та лікування пацієнта.

Також у пацієнтів є можливість подати до свого лікуючого лікаря форму запиту, якщо вони опинились у ситуації, коли немає підтвердженої інформації про лікування, яке вони отримували в Україні. Докладніше про те, як подати запит і зразок можна знайти тут.

Ці ресурси допоможуть людям, які живуть з ВІЛ, знайти АРТ там, де вони зараз — в Україні або за кордоном. Фахівці Центру громадського здоров’я регулярно оновлюють дані про заклади, що працюють.

Інші новини