Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Міжнародний та національний досвід щодо розширення програми PrEP. Друга національна конференція з доконтактної профілактики ВІЛ
09.06.2021
17:56

Міжнародний та національний досвід щодо розширення програми PrEP. Друга національна конференція з доконтактної профілактики ВІЛ

Сьогодні, 9 червня 2021 року, розпочалася Друга національна конференція з доконтактної профілактики ВІЛ «PrEP: За межами звичайного захисту». Конференція проходить у форматі пленарних засідань. 

Тема сьогоднішнього пленарного засідання: Міжнародний та національний досвід щодо розширення програми PrEP. Модераторами пленарного засідання були Лариса Гетьман (ЦГЗ МОЗ України) та Наталія Подольчак (офіс CDC в Україні).

Досягнення глобальних цілей щодо протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам можливе завдяки тісній взаємодії кожної з ланок надання медичної допомоги, соціального супроводу, співпраці різних сфер та організацій, зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін, який відкривав конференцію.

Він зауважив, що наразі Україна закупляє препарати для антиретровірусної завдяки підтримці CDC і Глобального Фонду, проте в недалекому майбутньому доконтактна профілактика ВІЛ повинна закуповуватися за гроші держбюджету. Також Ігор Кузін висвітлив і інший позитивний аспект програми PrEP:

«Ми розуміємо, що на цьому етапі доконтактна профілактика ВІЛ захищає окремо кожного клієнта та клієнтку, проте виконавши наші амбітні плани розширення програми доконтактної профілактики ВІЛ, ми зможемо вплинути на темпи поширення ВІЛ на популяційному рівні». 

Щорічно в Україні проводиться близько 2,5 млн тестів на антитіла до ВІЛ і тисячі людей дізнаються про свій ВІЛ-позитивний статус щомісяця. Половина людей не знають свій статус — а це є потенційно небезпечною ситуацією для поширення ВІЛ в Україні.

Генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ України Роман Родина зазначив, що Україна є лідером Східної Європи щодо кількості клієнтів, які скористалися послугами PrEP. 

«Ми маємо амбітні плани щодо розширення програми доконтактної профілактики ВІЛ до 15 000 клієнтів у 2023 році, що може забезпечити зменшення темпів поширення ВІЛ серед ключових груп».

Про ситуацію із поширенням ВІЛ в Україні та про успіхи програми PrEP розповідала Лариса Гетьман, завідувач відділу координації програм діагностики та лікування ВІЛ Центру громадського здоров'я МОЗ України. 

В Україні концентрована стадія епідемії ВІЛ-інфекції почалася з 1996 року, а з 2018 року держава у співпраці з неурядовими організаціями розпочала впровадження програми PrEP. Уже цьогоріч заплановано, що близько сім тисяч людей, які потребують PrEP, почнуть отримувати ці послуги, а 2023 року ця цифра має зрости до 13 500.

Координатор національної програми запобігання та контролю ВІЛ/СНІД та ІПСШ в Молдові Юрій Клімасевський розповів про впровадження програми PrEP у своїй країні, а також нагадав про показання щодо прийому PrEP.

Серед них ВІЛ-негативний статус, високий ризик інфікування ВІЛ та власне бажання почати доконтактну профілактику ВІЛ (що включає у себе також і періодичне тестування на ВІЛ). Якщо у людини після початку прийому антиретровірусної терапії у межах доконтактної профілактики ВІЛ проявляються ознаки гострого вірусного синдрому, що характерний для ВІЛ-інфекції, прийом PrEP неможливий.

Консультант регіонального бюро ВООЗ в Україні Яніс Годжес-Мамелетціс у своїй презентації про важливість PrEP для досягнення глобальних цілей щодо зниження нових випадків інфікування ВІЛ зазначив, що промоція PrEP має бути із креативною складовою, орієнтована на загальне населення та не повинна стигматизувати ключові групи. Мовляв, виділяючи ключові групи, ми ніби заявляємо, що їхня сексуальна та соціальна поведінка є ризикованою. 

Успішним досвідом впровадження PrEP поділилася доктор Даун Сміт — вона є фахівцем з нормативно-правової бази, імплементації та моніторингу PrEP відділу профілактики ВІЛ/СНІД. З 2009 року по сьогодні кількість людей, які почали і продовжують регулярно приймати PrEP, досягла 275 тисяч людей у США. Зниження захворювання на ВІЛ та поширення програми PrEP пропорційні.

Залучення сімейних лікарів до промоції PrEP має сенс, адже багато хто з людей, які не мають ВІЛ або не підозрюють, що мають його, можуть не звертатися по консультацію до лікарів-інфекціоністів. А отже важливо спростити доступ до PrEP для загального населення. Доктор Даун Сміт зазначає також, що важливим є підвищувати кількість та різноманіття закладів охорони здоров’я, які можуть надавати послуги, та однозначно підвищувати обізнаність про PrEP.

Також свої тези та абстракти представили завідувач кабінету «Довіра» у м. Херсон Риженко Наталія (Досвід впровадження PrEP на базі КНП«Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша»), завідувач амбулаторно-поліклінічним відділенням Обласного клінічного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Кузнєцова Анастасія (Тривалість утримання осіб у програмі PrEP).

Доктор медицини, магістр охорони здоров’я, аспірант Університету штату Джорджія, США Роман Івасій розповів про булінг щодо ЛГБТ+ студентів та ризиковану сексуальну поведінка в Україні, а професор кафедри сексуального здоров'я та ВІЛ у Шотландії Клаудіа Ескур поділилася історією успіху в розширенні PrEP в Шотландії та розповіла про пілотний проект PrEP для ЛВНІ в Шотландії.

Переглянути відеозапис першого дня конференції можна нижче:

Розклад (українською та англійською мовами) можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3pwBacF 

Версія англійською мовою за посиланням: https://youtu.be/w9HTmY-RY90


 

Інші новини