Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
МОЗ України опублікував наказ, що затверджує новий протокол лікування ВІЛ-інфекції
18.06.2019
15:38

МОЗ України опублікував наказ, що затверджує новий протокол лікування ВІЛ-інфекції

5 червня 2019 року Міністерство охорони здоров’я Наказом №1292 затвердило новий клінічний протокол із застосування антиретровірусних препаратів для лікування та профілактики ВІЛ-інфекції.

Це найновіші рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров’я, які включають вимоги до лікування ВІЛ-інфікованих з позиції громадського здоров’я.

Знайти Наказ можна на сайті Міністерства: http://bit.ly/2L3axK9

Відтепер лікування інфекційної хвороби стане не лише ефективнішим, зручнішим, але й економічно-доступнішим. Використання практикуючими лікарями нового протоколу та впровадження сучасних дієвих підходів у веденні людей, які живуть з ВІЛ сприятиме покращенню якості медичної допомоги, яка надається таким людям, збільшенню рівнів охоплення лікуванням, покращення якості та тривалості їх життя.

Детальніше про нові клінічні настанови можна прочитати тут.

Нагадаємо, Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. За оновленими оціночними даними, на початок 2019 року в країні проживає близько 200 тисяч ВІЛ-позитивних людей і понад 60 тисяч з них не знають про свій статус.

Найбільш ураженими ВІЛ-інфекцією регіонами є Дніпропетровська, Одеська, Миколаївська, Херсонська, Київська, Чернігівська область, а також місто Київ.

За період 1987–2018 роки в країні зафіксовано 48 456 випадки смерті від захворювань, зумовлених СНІДом. У травні 2019 р. в Україні офіційно було зареєстровано 1 463 нових випадків ВІЛ-інфекції. З-поміж них у 674 пацієнтів було діагностовано СНІД, а 251 людина померла від хвороб зумовлених СНІДом.

Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий — 65,6%. Вчасне діагностування ВІЛ-статуса та початок лікування — гарантує довге та повноцінне життя.

Станом на 1 січня 2019 року 102 432 особи отримувало терапію, тоді як ще у 2009 році - лише 15 871 особи.

Інші новини