Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
МОЗ затвердило етику спілкування лікарів з батьками про діагноз дитини
23.10.2023
09:51

МОЗ затвердило етику спілкування лікарів з батьками про діагноз дитини

За даними ВООЗ, 4-6% дітей від загальної кількості новонароджених народжуються з вадами розвитку, ще у 15% вади розвитку виявляються протягом перших 5-10 років життя. Й часто через необережні слова чи власні судження лікаря про діагноз дитини батьки можуть відчувати стрес. А він, своєю чергою, негативно вплине на реабілітацію дитини й адаптацію. Найгірший сценарій через нетактовно озвучений діагноз - відмова від дитини чи розлучення родини.

Тож, щоб запобігти таким ситуаціям, Міністерство охорони здоров’я своїм наказом затвердило Порядок інформування майбутніх батьків, батьків, інших законних представників й дитини, яка досягла 14 років, про несприятливий діагноз. Порядок стосується спадкових і вроджених патологій або ризику їхньої появи, що можуть призвести до інвалідності або смерті дитини.

Так, лікар має нейтрально та у повному обсязі надати батькам або законним представникам інформацію про стан здоров’я дитини, мету проведення досліджень чи лікувальних заходів. Крім того, мають озвучуватися ймовірні ризики для життя й здоров’я дитини. Медик має використовувати зрозумілу та чітку лексику, коли озвучує діагноз. Спеціальні терміни він повинен розшифровувати загальнодоступними словами.

Коли лікар надає інформацію про діагноз, заборонено рекомендувати переривати вагітність, окрім випадків наявності медичних показів, ініціювати відмову від дитини. Тобто лікар не має схиляти пацієнта до рішення, яке, на його думку, правильне - дозволені лише рекомендації та висвітлення можливих шляхів лікування. 

Читайте також:

Дитина нічого не хоче: коли батькам слід звернутися до психолога

Загальнонаціональна кампанія вакцинації проти кору: в областях сформовано 312 мобільних бригад для щеплень дітей

Вакцинація проти кору: чому батьки відмовляються від щеплень дітей?

Інші новини