Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
На рівні кожної області працює потужна епідслужба — Ігор Кузін
10.02.2021
09:40

На рівні кожної області працює потужна епідслужба — Ігор Кузін

9 лютого в. о. генерального директора Центру громадського здоров’я Ігор Кузін виступив на панелі «Регіони проти вірусу» в рамках Всеукраїнського форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді».

У рамках панелі спікери обговорили наскільки регіони готові до вакцинації, як налагоджується співпраця на національному рівні, а також плани на 2021 рік та боротьбу з недовірою до вакцини.

У своєму виступі Ігор Кузін наголосив, що будь-які національні ініціативи мають знаходити адекватну підтримку і відображення на рівні кожної області. «Уся відповідь країни на пандемію базувалася на тому, що відбувалося на місцях. Будь-яка координація національного рівня була спрямована на допомогу практикам у полях, лікарнях, школах, адміністраціях, управліннях. Завдяки ефективній роботі на рівні областей вдалося не лише перепрофілювати ліжковий фонд, а й налаштувати маршрути пацієнтів так, щоби надавати медичну допомогу швидко і якісно».

У березні 2020 року Україна зіткнулася із розбалансованістю системи: медичні працівники потребували чітких інструкцій та стандартів лікування. Додаткові виклики спровокувала розбалансованість системи епіднагляду через тривалий процес реформи.

Завдяки консолідації зусиль у доволі швидкі терміни вдалося розробити спільний план дій та механізми реагування, посилити лабораторну спроможність, провести навчання фахівців. Зокрема, Центр громадського здоров’я підготував першу когорту польових епідеміологів, а також запустив 16 онлайн-курсів, більшість із яких були спрямовані саме на боротьбу з COVID-19, їх успішно завершили 40 тисяч медичних працівників. Питання інфекційного контролю перейшло з теоретичної площини до практичної необхідності.

«Сьогодні ж на рівні кожної області працює потужна епідслужба. Про цю службу мало говорять, бо робота лікаря-епідеміолога спрямована на профілактику, а це доволі важко оцінити скільки людей не захворіло і скільком смертям вдалося запобігти», — говорить Ігор Кузін.

У майбутньому ці регіональні епідслужби стануть ядром для повноцінних Центрів контролю та профілактики захворювань із потужною базою для реагування. Це передбачено в законопроєкті № 4142 «Про систему громадського здоров’я», який парламент прийняв у першому читанні за основу.

Наразі регіони активно готуються до вакцинальної кампанії. Створено робочі групи, які мають відповідати на питання щодо підготовки планового щеплення проти COVID-19. Проведено інвентаризацію холодильного обладнання, розроблено маршрути й логістику. ЦГЗ та ВООЗ проводять навчання для регіональних координаторів, де детально розбирають усі аспекти національного плану, етапи розгортання вакцинації в Україні, проводять практичну підготовку з мікропланування кампанії на регіональному рівні.

 

Довідково:

Всеукраїнський форум «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді» проходить 8–10 лютого 2021 року. Це майданчик, де представники української влади, Європейського Союзу та міжнародних організацій обговорюють пандемію та шляхи її подолання. Форум відбувається за підтримки Всесвітньої організації здоров’я, UNICEF та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Інші новини