Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
діагностика
16.12.2021
20:01

Нові можливості у розвитку лабораторної діагностики туберкульозу

15-16 грудня за ініціативи Центру громадського здоров’я та Центральної референс-лабораторії з мікробіологічної діагностики туберкульозу Міністерства охорони здоров'я України у Києві відбулася семінар-нарада «Нові можливості та тенденції у розвитку лабораторної діагностики туберкульозу».

Участь у заході взяли регіональні лабораторні спеціалісти закладів МОЗ та Державної кримінально-виконавчої служби України (далі — ДКВСУ), представники Центральної референс лабораторії МОЗ України, регіонального ВООЗ в Україні, Супранаціональної референс-лабораторії з діагностики туберкульозу ВООЗ (м. Гаутінг, Німеччина), проекту USAID «Ліквідація туберкульозу в Центральній Азії», ЦГЗ,  Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф. Г. Яновського АМН України, ДУ «Центр охорони здоров'я ДКВСУ» проекту РАТН. Захід проводився за підтримки гранту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом і малярією

В рамках наради було визначено ключові напрями щодо удосконалення лабораторної діагностики туберкульозу. Зокрема: 

1) Розширення доступу для населення до молекулярно-генетичних тестів для виявлення туберкульозу

Особлива увага  наради була присвячена виявленню туберкульозу інноваційними методами діагностики. Відповідно до наказу МОЗ України  від 06.10.2021 № 2161 «Про внесення змін до стандартів охорони здоров’я при туберкульозі» у якості первинного діагностичного тесту для виявлення туберкульозу необхідно використовувати молекулярно-генетичні методи. Для забезпечення виявлення туберкульозу в медичні заклади МОЗ додатково закуплено системи GeneXpert. Зазначене обладнання буде доставлено у лікарні у першому кварталі 2022 року. Молекулярно-генетичне дослідження дозволяє виявити туберкульоз  за 50 хвилин і є безкоштовним для  населення.

2) Забезпечення доступу до тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів 1-го та 2-го ряду

В лабораторіях з діагностики туберкульозу здійснюється тестування медикаментозної чутливості до всіх протитуберкульозних препаратів, що були рекомендовані ВООЗ, зазначений показник є одним із кращих в Європейському регіоні ВООЗ.

Одним з основних питань, що обговорювалось було повномасштабне впровадження генетичного медикаментозного тесту XpertMTB/XDR, що дозволяє виявити множинну лікарську стійкість протягом 2-х годин. Зазначений метод дозволить значно скоротити термін призначення лікування пацієнтові. Тест буде доставлено у регіони на початку січня 2022 року.

3) Впровадження системи менеджменту якості в лабораторіях з діагностики ТБ

Під час обговорення цього питання, акцентували увагу на важливості впровадження  системи забезпечення якості, яка дозволить лабораторіям досягти та підтримувати високий рівень точності тестування, забезпечити надійність результатів та вселити довіру клінічним спеціалістам та пацієнтам, які є споживачами послуг лабораторії. Також було зазначено, що Центральна референс-лабораторія з діагностики туберкульозу  МОЗ України та  регіональні лабораторій з діагностики туберкульозу Дніпропетровської, Харківської областей та м. Київ за технічної підтримки ВООЗ та Супранаціональної референс-лабораторії розпочали підготовку до міжнародної акредитації ISO 15189.

Додатково було обговорено результати співпраці Супранаціональної референс-лабораторії з національною протитуберкульозною програмою:

  • впроваджені процедури внутрішнього контролю якості для здійснення тестування медикаментозної чутливості до протитуберкульозних препаратів;
  • здійснена зовнішня оцінка якості для Центральної референс-лабораторії МОЗ України,
  • створено картування лабораторних послуг з діагностики ТБ (можна переглянути тут);
  • оновлено алгоритм діагностики;
  • розроблено стандартні операційні процедури (СОП) по аналітичним процедурам, управління лабораторією і обладнанням;
  • проведено хронометраж робочого лабораторного часу, проведено ряд тренінгів для лабораторних фахівців та здійснено оцінку роботи лабораторної мережі діагностики туберкульозу.

Регіональні лабораторні фахівці Полтавської та Львівської областей поділились досвідом здійснення досліджень з виявлення коронавірусної інфекції на базі мікробіологічних лабораторій з використанням нових ПЛР-систем та звернули увагу на обов’язкове тестування пацієнтів з туберкульозом на наявність SARS-CoV-2.

Лабораторні фахівці ДКВСУ розповіли про особливості одночасного виявлення туберкульозу, гепатиту, коронавірусної інфекції та визначення вірусного навантаження для ВІЛ – інфекції на системі GeneXpert.

Протягом останніх років лабораторна мережа, а саме професійна команда бактеріологів досягла значних успіхів в лабораторній діагностиці туберкульозу. Було впроваджено інноваційні методи діагностики, покращено показник щодо бактеріологічно підтверджених випадків туберкульозу, оптимізовано лабораторну мережу з розрахунком оптимальної потреби в діагностичних технологіях для кожного регіону, розпочато використання систем GeneXpert для виявлення соціально-небезпечних нозологій, розпочата підготовка лабораторій з діагностики туберкульозу до міжнародної акредитації ISO 15189.

Попереду фахівців чекають нові задачі та результати. 

Нагадаємо, для лабораторних фахівців мікробіологічних, вірусологічних та клінічних лабораторій на платформі дистанційного навчання ЦГЗ розпочато курс для отримання практичних знань з організації роботи на системі GeneXpert. Більше інформації про нього за посиланням  Молекулярно-генетичні методи діагностики (GeneXpert) | https://courses.phc.org.ua/

Інші новини