Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Новітній препарат для лікування гепатиту С пройшов прекваліфікацію ВООЗ
20.05.2019
14:55

Новітній препарат для лікування гепатиту С пройшов прекваліфікацію ВООЗ

Мова йде про даклатасвір - препарат індійського виробництва, який застосовується у комбінації з софосбувіром. Ця схема лікування є пангенотипною, отже підходить для лікування будь-якого генотипу вірусу гепатиту С. Курс лікування схемою софосбувір/даклатасвір становить від 3 до 6 місяців.

Прекваліфікація Всесвітньої організації охорони здоров’я - це успіший висовок про експертизу препарату. Таким чином ВООЗ підтверджує, що препарат якісний, безпечний, має високу ефективність та рекомендований для державних закупівель.

Рішення про прекваліфікацію опублікували на сайті ВООЗ 15 травня 2019 року. Другий препарат зі схеми – софосбувір отримав прекваліфікацію ВООЗ ще у 2017 р.

Даклатасвір був зареєстрований в Україні на початку 2019 року. Нині цей препарат закуповується державою. На початку квітня МОЗ відправив даклатасвір у регіони. Раніше до регіонів було поставлено партію софосбувіру. Отже схема є повністю скомбінована та наявна в регіонах.

В Україні вже є успішний досвід лікування гепатиту С цими препаратами. У Миколаївській області в рамках проекту благодійного фонду «Лікарі без кордонів» нині вже проліковано 335 пацієнтів, серед яких майже у 98% лікування було успішним.

Довідково

У 2018 р. в лікуванні гепатиту С в Україні було здійснено прорив – держава почала закуповувати генеричні препарати. Завдяки цьому вдалося знизити вартість курсу лікування з 900 доларів за курс до 89 доларів.

Нині вартість лікування схемою софосбувір/даклатасвір для одного пацієнта становить 2 652,72 грн.

Загалом в цьому році для лікування гепатиту С буде доступно близько 11 000 курсів лікування. До кінця року заплановано закупити ще близько 20 000 курсів.

Інші новини