Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
16.07.2019
12:46

Попереднє повідомлення про спалах гострої кишкової інфекції на Рівненщині

Із 15 липня 2019 року до ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України»  надійшли екстрені повідомлення про 45 випадків гострої кишкової інфекції (ГКІ). Захворіло 5 мешканців м. Рівне та 40 мешканців смт Мізоч Здолбунівського району, серед яких 9 дітей. Попередній діагноз – гострий гастроентероколіт. Своє захворювання постраждалі пов'язують зі споживанням страв на святкуванні весілля 13 – 14 липня в  кафе «Гурман» в смт Мізоч. В інфекційне відділення Здолбунівської ЦРЛ госпіталізовано 40 осіб, з них 9 дітей (5 хворих лікуються амбулаторно).

Фактори передачі, обставини та джерело збудника захворювання наразі встановлюється шляхом епідрозслідування випадків ГКІ спільно з територіальним органом Держпродспоживслужби. Зокрема, для проведення бактеріологічних обстежень на патогенну флору об'єктів довкілля місця відібрано 22 проби харчових продуктів, змивів на БГКП,  золотистий стафілокок та патогенну,  умовно-патогенну мікрофлору та проби питної води.

Про результати епідрозслідування буде повідомлено додатково.

Центр громадського здоров’я нагадує: віруси чи бактерії можуть потрапити в продукти харчування на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграють роль у запобіганні зараження їжі. Будьте відповідальні!

Інші новини