Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Фахівці ЦГЗ виступили під час круглого столу
04.12.2023
15:53

Права людей, що живуть з ВІЛ: фахівці ЦГЗ виступили під час круглого столу

Фахівці Центру громадського здоров'я виступили під час проведення круглого столу в Школі Громадського Здоров'я Києво-Могилянської Академії, який відбувся 1 грудня. 

Темою круглого столу стала "Сліпі плями" чинного законодавства та права людей, що живуть з ВІЛ". 

Представником Центру громадського здоров'я став Сергій Миронюк, голова Робочої групи з координації виконання Стратегії з комплексної відповіді на бар'єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування ВІЛ-інфекції та туберкульозу до 2030 року. 

Фахівець Центру громадського здоров'я розповів про забезпечення правозахисного компоненту в послугах з профілактики ВІЛ та догляду і підтримки людей, що живуть з ВІЛ.  

За його словами, відповідно до Стратегії з комплексної відповіді на бар'єри з прав людини для доступу до послуг з профілактики і лікування ВІЛ та туберкульозу до 2030 року та рекомендацій Проміжної оцінки Ініціативи Глобального Фонду з усунення бар’єрів, здійснена Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, проводилась відповідна діяльність, зокрема: 

  • проведено ряд консультативних нарад з Системою БПД (безоплатна правова допомога, — ред.) та підписано Меморандум про взаємодію – починаючи з 2021 року формувався спільний План діяльності на кожен період;
  • розроблено базову модель взаємодії провайдерів послуг та Системи БПД; 
  • проведено опитування провайдерів послуг в контексті потреб клієнтів у правозахисті та розумінні змісту кейсів, з якими вони стикаються під час надання послуг; 
  • проведено низку вебінарів для провайдерів послуг з метою висвітлення моделі взаємодії та навчання її процесам; 
  • у межах нового циклу фінансування Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією на 2024-2026 роки, у межах базового пакету послуг зроблено акцент на взаємодії провайдерів послуг та Системи БПД;
  • у межах нового циклу фінансування Глобального фонду сформована активність на розвиток та посилення ефективності цієї моделі; 
  • спільно з Координаційним центром з надання правової допомоги розроблялись алгоритми взаємодії для провайдерів послуг, які стали додатками, в рамках оновлення Наказів 1606 та 1607.

"Крім того, станом на сьогодні відбувається спільна комунікація з Мінюстом, МОЗ та Координаційним центром з надання правової допомоги (КЦНПД) щодо опрацювання рекомендацій в рамках Додатків 1 та 7, що стосуються залучення партнерів ЛЖВ до медичних послуг, пов’язаних з ВІЛ. Також сьогодні вже існують пілотні елементи впровадження даної моделі перенаправлення клієнтів в Систему БПД, основані на проведених вебінарах. Повноцінний запуск моделі планується після затвердження Наказів 1606 та 1607, відпрацювання усіх елементів взаємодії провайдерів послуг з Системою БПД. Частиною моделі стане компонент МіО стратегічних кейсів, які стосуються бар’єрів в чинному законодавстві та впливу на них. В основу моделі лягла ідея, що правозахисний компонент впливає на 95-95-95, донорські проєкти мають свій термін закінчення, а державні інституції можуть забезпечити сталість та стати ефективним джерелом реагування на правозахисні кейси", — зазначив Сергій Миронюк. 

Інші новини