Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Представники ВООЗ, ASPHER та IANPHI провели навчання з огляду ключових компетенцій громадського здоров'я для ЦГЗ
14.11.2019
12:50

Представники ВООЗ, ASPHER та IANPHI провели навчання з огляду ключових компетенцій громадського здоров’я

11–12 листопада відбувся семінар з огляду ключових компетенцій громадського здоров’я, для виконання основних функцій громадського здоров’я працівниками сфери громадського здоров’я, проведений ВООЗ за підтримки проекту Світового банку «Поліпшення здоров’я на службі у людей».

Участь у заході взяли представники директорату громадського здоров’я МОЗ, Центру громадського здоров'я України, регіональних ЦГЗ та вищих навчальних закладів, що готують фахівців в сфері громадського здоров’я.

Найбільш важливими компетенціями для розвитку визначили такі:

  • ефективне використання демографічної статистики та показників стану здоров’я в тому числі в групах ризику для прийняття рішень;
  • застосування оцінювання економіки охорони здоров’я для оцінювання стратегій;
  • розуміння взаємозалежності, інтеграції та конкуренції між секторами охорони здоров’я та різними суб’єктами, які мають інтереси у питаннях громадського здоров'я;
  • ефективне використання стратегічних альянсів, коаліцій, професійних мереж та партнерства для планування, отримання доказів та реалізації програм та служб, які поділяють загальні цілі та пріоритети для покращення здоров’я і добробут населення.

Для формування системи громадського здоров'я в Україні важливо переймати досвід визнаних експертів цієї галузі.

Методологія розвитку ключових компетенцій громадського здоров’я, розроблених Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Асоціацією шкіл громадського здоров’я в Європейському регіоні (ASPHER) надає змогу покращити розуміння та бачення, які саме компетенції потрібні для виконання ключових функцій громадського здоров’я на різних адміністративних рівнях. Асоціація шкіл громадського здоров’я в європейському регіоні (ASPHER) є незалежною європейською організацією, яка зміцнює та вдосконалює галузь громадського здоров’я шляхом покращення освіти та підготовки професійних фахівців з охорони здоров’я. Надзвичайно велику допомогу в цьому процесі надали представники Міжнародної асоціації інститутів громадського здоров’я, які поділилися досвідом та сучасним баченням у вдосконаленні системи громадського здоров’я в Україні. Мета IANPHI – поліпшення стану здоров’я, особливо в країнах з низьким рівнем ресурсів, шляхом зміцнення або створення інститутів громадського здоров’я. Членами IANPHI є 108 інститутів громадського здоров’я з 93 країн світ, що охоплюють близько 5 млрд людей на 4 континентах світу.

Партнерська підтримка ВООЗ, ASPHER та IANPHI надає змогу Центру громадського здоров’я України робити успішні кроки задля досягнення високих стандартів розвитку в галузі громадського здоров’я.

Інші новини