Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Про які скринінги важливо знати чоловікам?
30.11.2022
17:45

Про які скринінги важливо знати чоловікам?

Чоловіки досить рідко відвідують лікаря для профілактичних оглядів. Дослідження Американської академії сімейних лікарів показало, що майже п'ята частина чоловіків у віці 55 років і старше ніколи не проходили скринінг на рак товстої кишки і майже 30% повідомили, що відтягують візит до лікаря, до моменту, коли відчувають себе хворими або потерпають від болю. 

Що таке скринінг? Це тестування на захворювання та стани, які ще не спричиняють симптомів. Проте, якщо ви вже хворієте, відвідувати лікаря можливо доведеться частіше. 

Про які скринінгові тести варто знати чоловікам у віці 50 років і старше?

Аневризма черевної аорти

Рекомендується одноразовий ультразвуковий скринінг на аневризму абдомінальної аорти у чоловіків віком від 65 до 75 років, які колись курили.

Контроль артеріального тиску (АТ)

Вимірювати АТ потрібно принаймні кожні 2 роки, якщо у вас нормальний кров'яний тиск. Нормальним вважають систолічний (верхній) тиск менш як 120 і діастолічний (нижній) тиск менш як 80 мм рт. ст. Принаймні 1 раз на рік АТ треба вимірювати, якщо він підвищений або ви маєте високий ризик серцево-судинних захворювань та інсульту (ризик цих хвороб збільшується якщо ви курите чи маєте цукровий діабет).

Сімейним лікарям рекомендовано проводити оцінку ризиків серцево-судинних захворювань за SCORE при первинному зверненні пацієнта низького та помірного ризику – 1 раз на 5 років.

Тест на холестерин

Ваш холестерин слід перевіряти кожні 5 років. Якщо маєте високий рівень холестерину, цукровий діабет, серцево-судинні захворювання, проблеми з нирками — вам потрібно обстежуватися частіше. Обговоріть це зі своїм лікарем. 

Колоректальний скринінг

Чоловікам у віці від 50 до 75 років рекомендовано пройти обстеження на колоректальний рак. Обирайте 1 з варіантів, як це зробити:

  • щорічний аналіз на приховану кров у калі; 
  • ректороманоскопія кожні п'ять років; 
  • колоноскопія кожні 10 років. Після 75 років обговоріть необхідність продовження обстеження разом з лікарем. Якщо у вас є фактори ризику розвитку колоректального раку: виразковий коліт, особиста або сімейна історія хвороби, розростання аденоматозних поліпів в анамнезі, можливо, вам знадобиться робити колоноскопію частіше.

Скринінг цукрового діабету 2 типу

Людям віком від 40 до 70 років  з надмірною вагою та ожирінням обов’язково необхідно прийти до сімейного лікаря на профілактичний огляд. Пам’ятайте фактори ризику хвороби. Пройдіть тест на визначення свого ризику розвитку ЦД 2 типу тут. Обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо результату. 

Тестування на вірус гепатиту В, гепатиту С

Якщо у вас підвищений ризик інфікування гепатитом В або гепатитом С, поговоріть зі своїм лікарем, щодо того, як часто вам необхідно тестуватися

Рак легенів

Щорічний скринінг на рак легенів з низькою дозою КТ необхідно проходити дорослим, віком від 55 до 80 років, які мають 30-річну історію куріння (одна упаковка цигарок на день протягом 30 років, дві упаковки на добу протягом 15 років тощо), які зараз курять чи кинули курити протягом останніх 15 років. 

Рак передміхурової залози

Коли варто тестуватися на простатоспецифічний антиген (PSA)? Більшість чоловіків віком 50 років і старше повинні обговорити скринінг на рак передміхурової залози зі своїм лікарем. Потенційні переваги тестування PSA як рутинного скринінгового тесту не були остаточно доведені. Якщо ви вирішите пройти тестування, аналіз крові PSA зазвичай проводиться щороку. 

Тести на інфекції, що передаються статевим шляхом (ІПСШ)

Чоловіки, які мали незахищений секс з людиною,  історії здоров'я якої вони не знають, повинні пройти обстеження на сифіліс (або інші захворювання, що передаються статевим шляхом). Робити це потрібно принаймні 1 раз на рік і частіше, якщо лікар вважає, що ви маєте ризиковану поведінку.

Вага та індекс маси тіла  (ІМТ)

Поєднання ваги та зросту визначає індекс маси тіла (ІМТ). За допомогою цього показника можна визначити, чи у вас є надмірна вага. Вимірюйте вагу щорічно, а ріст один раз на 10 років після 50.

Огляд стоматолога

Відвідувати стоматолога один або два  рази на рік для огляду та лікування. 

Огляд окуліста          

Дорослі без факторів ризику захворювання очей повинні пройти комплексне медичне обстеження у віці 40 років. Рекомендований інтервал повторних оглядів у віці від 40 до 54 років — 2 - 4 роки. Для осіб віком від 55 до 64 років — 1 - 3 роки. Для осіб 65 років і старше — обстеження кожні 1 - 2 роки, навіть за відсутності симптомів. Якщо ж у вас цукровий діабет, слід проводити огляд принаймні щороку.

Імунізація

Вакцинуватися від дифтерії та праця 1 раз на 10 років. Щеплення проти грипу напередодні сезону (листопад) варто отримувати 1 раз на рік. Крім цього, не забувайте про вакцинацію проти COVID-19. Це ваш надійний захист від інфекції. 

Скринінг остеопорозу

Якщо ваш вік від 50 до 70 років і є фактори ризику для остеопорозу, вам бажано пройти скринінг на цей недуг. Фактори ризику можуть включати тривале застосування стероїдів, низьку масу тіла, куріння, вживання алкоголю, перелом кісток після 50 років або сімейний анамнез остеопорозу.

Інші новини