Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Просто про складне: звідки береться рак?
08.02.2019
19:38

Просто про складне: звідки береться рак?

Людський організм складається із 40 трильйонів клітин, і всі вони якось уживаються. Але в роботі налагодженої програми бувають помилки — тоді виникає рак. Розгляньмо детальніше причини та механізми його виникнення.

Тоталітаризм — це погано?

У здоровому організмі панує тоталітарний режим, який не допускає відхилень від правил і диктує свої норми та методи. Організм контролює всі функції, які властиві клітинам: їхнє розмноження (розподіл), метаболічні процеси, які відбуваються всередині клітини і навіть клітинну смерть.

Коли в організмі тоталітарний порядок, людина активна, бадьора і весела, одно слово — здорова.

Але не всі клітини згодні виконувати правила і підкорятися. Ракові клітини — це «бунтівники», які вирвалися з-під контролю організму і почали жити за законами еволюції.

Звідки беруться клітини-бунтівники?

Усі механізми контролю (того самого тоталітарного режиму) закладено в генах. Тобто у молекулах ДНК записано так званий сценарій поведінки кожної клітини протягом життя. ДНК у кожній клітині однієї людини однакові, але прояви їхні різні.

Коли ці механізми хиблять, клітина та її поведінка починають змінюватися. Виникнення ракової клітини та, як наслідок, її зростання і розвиток — це тривалий і досить складний процес із подальшим відключенням безлічі захисних систем усередині клітини. Механізми різноспрямовані, і багато з ракових клітин, що утворилися, не встигають досягти бажаної свободи і гинуть ще на етапі свого виникнення.

Але деяким все ж удається вижити. Тоді вони послідовно починають ламати системи контролю (на сьогодні відомо близько семи таких систем) одна по одній. І в якийсь момент клітина стає злоякісною і починає розмножуватися.

Варто розуміти, що рак як захворювання розвивається досить довго. Наприклад, рак молочної залози: від моменту передракового стану може минути 6–10 років, поки він перейде у небезпечнішу стадію, а відтак треба ще близько п’яти років, щоби перетворитися на рак молочної залози. Разом, від етапу передраку до раку молочної залози, це 11–15 років. Рак легенів розвивається протягом 20–40 років. Меланома — 30–40 років. Шкіра набирає дозу ультрафіолету, мієлоцити поступово пошкоджуються, і розвивається меланома. Рак — штука повільна, але підступна.

Що довше живеш, то вище ризики

На ймовірність виникнення і розвитку онкозахворювань впливає ціла низка факторів, один із яких — вік. У літніх людей ризик захворіти на рак вищий.

Імовірність того, що у людини з’явиться карцинома, на пострадянському просторі становить близько 40%, тобто четверо з десяти протягом життя обов’язково захворіють на рак. Померти внаслідок онкологічної недуги ризикує кожен п’ятий хворий.

У розвинених країнах ці показники ще вищі. У США і Великобританії ймовірність захворіти на рак наближається до 50%. Тому що в цих країнах люди живуть довше і «доживають» до свого раку. Є розрахунки, що якби жінки доживали до 100 років, то ризик захворіти на рак молочної залози становив би 100%.

Але чи все так безнадійно? Мабуть, ні, адже дослідники не тільки шукають засоби лікування, а й розробляють профілактичні методи. Один із яких — здоровий спосіб життя.

Інші новини