Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
«Протестовані = загАРТовані» — пацієнти презентували формулу, яка зупинить епідемію ВІЛ
01.12.2021
17:23

«Протестовані = загАРТовані» — пацієнти презентували формулу, яка зупинить епідемію ВІЛ

1 грудня у Всесвітній день боротьби з ВІЛ/СНІД активісти, пацієнти разом з урядовими та міжнародними організаціями нагадали українцям про важливість регулярного тестування на ВІЛ та своєчасного прийому АРВ-терапії.

Також пацієнти з БО «100% Життя» презентували формулу, яка може зупинити епідемію ВІЛ/СНІД: «Протестовані = загАРТовані». Формулою вони поділилися з усіма учасниками акції, перенесши її на медичні маски, які отримали всі присутні.

«Протестовані=загАРТовані — це формула, яка рятує життя. Сьогодні ми тут усі в масках — вони стали зрозумілим символом безпеки та дбайливого ставлення до свого здоров’я та до оточення. Як маски є найдієвішою профілактикою від COVID-19, так і регулярне тестування та вчасний прийом антиретровірусної терапії (АРТ) «загАРТовує» від ВІЛ», — зазначила Анастасія Дєєва, виконавча директорка БО «100 % Життя» на відкритті акції до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

Сьогодні в Україні живе 251 168 людей із ВІЛ. Але кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування. І лише регулярне тестування на ВІЛ/СНІД «загАРТовує» від багатьох негативних наслідків цієї хвороби, насамперед від її поширення та розвитку. 

«Що пізніше людина дізнається про те, що вона інфікована ВІЛ, то пізніше вона розпочинає лікування. Третина з понад 250 тис людей, які живуть із ВІЛ, не знають про свій статус. Проте сьогодні лікування ВІЛ є, воно доступне, безоплатне та безпечне. І вже майже 130 тис людей в Україні отримують АРТ. До того ж, близько 5 тис людей приймають інноваційну доконтактну профілактику ВІЛ, яка разом із бар’єрною контрацепцією знижує ризики передачі ВІЛ майже до нуля. І ми віримо, що тільки спільними зусиллями ми зможемо зробити так, щоб уже за кілька років ми говорили про інші цифри. Головне, не забувати, що за кожною цією цифрою стоїть доля людини», — говорить Владислав Збанацький, заступник генерального директора Центру громадського здоров’я.

«Український парламент ніколи не стояв осторонь проблеми ВІЛ. Зараз Комітет ВР із питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування працює над удосконаленням законодавства для розширення доступу пацієнтів до тестування, заохочення населення до самотестування, забезпечення рівності в доступі до основних послуг і препаратів, а також встановлення державних гарантій щодо безоплатного забезпечення антиретровірусними препаратами для лікування ВІЛ-інфекції, доконтактної та постконтактної профілактики та лікарськими засобами для лікування опортуністичних інфекцій. Відповідні законодавчі ініціативи вже на реєстрації у Верховній Раді і, сподіваюсь, будуть підтримані парламентом», — поінформував Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Попри те, що вакцини від ВІЛ не існує, можна залишатися стійким до інфекції. І тестування є першим кроком, аби продовжувати повноцінне життя: мріяти про майбутнє, створювати сім’ю та народжувати дітей. Навіть за умов позитивного статусу, людина може розпочати прийом АРТ, відтак вірус імунодефіциту не розвиватиметься в її організмі.

На акції учасникам запропонували замовити оральний тест на ВІЛ, який можна зробити самотужки. Такий тест не потребує зайвих зусиль, а кожен українець може замовити його собі додому поштою.

 

Довідка про епідемію ВІЛ/СНІДу в Україні:

  • Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних людей.
  • Кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію).
    - За оціночними даними, на початок 2020 року в Україні проживає 251 168 людей з ВІЛ.
    - Станом на 1 жовтня 2021 року 129 022 ВІЛ-позитивних українців отримують лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році — 15 871 людина). Терапія дозволяє людям із ВІЛ жити.
    - Основним шляхом передачі ВІЛ залишається статевий: 71% гетеросексуальний контакт, 3% гомосексуальний (серед уперше зареєстрованих у 2019 році).
  • Вчасне діагностування ВІЛ-статусу та початок лікування гарантує довге повноцінне життя.
  • Тестування на ВІЛ в Україні є безкоштовним. Швидкий тест на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря.
  • Безкоштовно замовити оральний тест на ВІЛ додому чи знайти найближчий до вас пункт тестування: prozdorovia.in.ua/khochu-obstezhytys
  • Дізнатися, де отримати PrEP, доконтакту профілактику ВІЛ: prep.phc.org.ua
Інші новини