Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
17.05.2019
11:30

Регіональна комісія ТЕБ та НС Тернопільщини радить не допускати до навчання нещеплених дітей

На засіданні Регіональної комісії ТЕБ та НС Тернопільщини, що відбулося цього тижня, було прийнято рішення рекомендувати навчальним закладам та закладам літнього відпочинку не допускати до навчання та таборів літнього відпочинку дітей, що не вакциновані відповідно до чинного календаря щеплень. Центр громадського здоров’я МОЗ України підтримує свідому позицію місцевої влади, яка дбає про захист населення від смертельно небезпечної хвороби.

Таке рішення прийняте у зв’язку з високим рівнем поширення захворюваності в області. Після заходів з додаткової імунізації рівень захворюваності значно зменшився, утім зараз показники знову демонструють зростання. За минулий тиждень в Тернопільській області зареєстровано 212 нових випадків кору, 148 з яких ­ – діти. 

«Зараз вакцини є. Забезпечення ними – більш як на 100%. Якщо ми приймемо правильні рішення, ми зможемо мінімізувати поширення кору в області. Треба все зробити максимально для оздоровлення дітей», – зазначив голова управління охорони здоров'я Тернопільської ОДА Володимир Богайчук.

«Чимало заходів стосується роботи дитячих освітніх і оздоровчих закладів, адже зараз на кір найбільше хворіють діти, зокрема 5 – 9 і 10 – 14 років», – повідомила завідувач відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань обласного лабораторного центру Марія Павельєва.

Загалом регіональна комісія прийняла 30 протиепідемічних заходів щодо кору. Серед іншого йдеться, що діти не зможуть навчатися в закладах освіти, якщо не мають відповідних щеплень. У п. 6.2. зазначено: «Забезпечити виконання ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» про не допуск не щеплених дітей до навчання». 

Центр громадського здоров’я МОЗ України радить обласним управлінням охорони здоров’я вживати заходів в межах компетенції для забезпечення захисту населення. У квітні цього року Регіональна комісія з ТЕБ та НС Хмельницької області прийняла рішення про додаткові заходи імунізації, строки проведення яких поки не визначені. Хмельницька область протягом тривалого часу входить у п’ятірку областей з найвищими показниками поширення захворюваності.

Нагадаємо, що 11 квітня в Міністерстві охорони здоров’я України відбулась зустріч представників МОЗ, Центру громадського здоров’я і департаментів охорони здоров’я, а також управління освіти Рівненської, Закарпатської, Тернопільської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. З цього часу всі зазначені області, крім Івано-Франківської, посили заходи протидії кору. ЦГЗ ще раз наголошує на необхідності активізувати імунізацію населення – всі регіони забезпечені вакцинами проти кору і вже зняті вікові обмеження на щеплення.

Інші новини