Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Розбудова потенціалу лікування ВІЛ/СНІД в Україні та цілі 95-95-95. Колаборатив мультидисциплінарних команд
14.06.2021
16:33

Розбудова потенціалу лікування ВІЛ/СНІД в Україні та цілі 95-95-95. Колаборатив мультидисциплінарних команд

14-16 червня в Одесі проходить Колаборатив мультидисциплінарних команд проєкту «Розбудова потенціалу лікування ВІЛ/СНІД в Україні» в межах Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

Мета проєкту — подолання епідемії ВІЛ в Україні та досягнення цілей «95-95-95». Ця ціль полягає у тому, щоб 95% людей, які живуть з ВІЛ, знали про свій діагноз, 95% з них — отримали лікування, а 95% з тих, хто отримують лікування, досягли невизначуваного рівня вірусного навантаження. 

Серед конкретних цілей проєкту підтримати подальшу розробку національної політики з лікування ВІЛ-інфекції та розробку клінічних рекомендацій, що базуються на міжнародних настановах, підтримати сайти АРВ-терапії у 12 регіонах PEPFAR та розбудувати інституційну й технічну спроможність Центру громадського здоров’я як національної установи, що розробляє політику АРВ-терапії, а також розшитити і розвинути мережі регіональних та районних сайтів.

Цьогорічний Колаборатив мультидисциплінарних команд присвячений обговоренню стратегічної діяльності у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на національному та регіональному рівнях, оцінці квартальних та річних результатів діяльності проекту та плануванню подальших кроків. Окрім того в межах проєкту відбудеться обговорення застосування кращих світових підходів до профілактики, тестування та лікування ВІЛ-інфекції. 

У перший день Колаборативу його учасники беруть участь у обговоренні стану досягнення цільових індикаторів за І квартал 2021 року та презентаціях регіональних МДК (Одеська область та м. Одеса, Запорізька область, Черкаська область, Київська область, Маріуполь). 

У другий день Колаборативу Роксолана Кульчинська (СDC) представляє дослідження з використанням даних МІС ВІЛ по основним програмним напрямкам, а Яніс Мамелетзіс (ВООЗ) розповідає як збільшити охоплення ДКП у вашій лікарні та громаді. Також будуть представлені презентації регіональних МДК (Дніпропетровська область, м. Київ, Миколаївська область, Донецька область, Кіровоградська область, Херсонська область). 

У третій завершальний день Колаборативу його учасники представлять результати роботи проєкту «Метіда» та результати Інтегрованого біоповедінкового дослідження 2020 року серед ЛВІН. Також будуть представлені презентації регіональних МДК (м.Кривий Ріг, Полтавська та Чернігівська область).

Колаборатив завершується формуванням плану роботи на наступний рік. 

Даний захід проводиться за технічної підтримки Проекту «Посилення спроможності лікування ВІЛ/СНІД в Україні згідно з Надзвичайним планом Президента США по боротьбі зі СНІДом (PEPFAR)», що впроваджується Державною установою «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» за фінансування Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), в рамках в рамках Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у боротьбі з ВІЛ/СНІД (PEPFAR).

Інші новини