Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Розроблено посібник з когнітивно-поведінкової терапії для зниження вживання алкоголю пацієнтами ЗПТ
08.08.2022
09:58

Розроблено посібник з когнітивно-поведінкової терапії для зниження вживання алкоголю пацієнтами ЗПТ

Експертами за підтримки Центру громадського здоров’я розроблено практичний посібник для медичних і соціальних працівників «Когнітивно-поведінкова терапія для зниження вживання алкоголю пацієнтами замісної підтримувальної терапії».

Посібник створили у відповідь на запит практичних фахівців, які залучені до впровадження ЗПТ в Україні та працюють з пацієнтами щодня.

Відповідно до офіційних даних станом на 2018 рік, рівень споживання алкоголю в Україні сягає 5,15 л/особу/рік. А якщо врахувати вживання незареєстрованого алкоголю, то офіційну цифру можна сміливо помножити на 2.

Вживання алкоголю пацієнтами замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) — особлива проблема, оскільки суттєво підвищує ризик передозувань, особливо в найскладніший для пацієнта період індукції. До того ж, провокує розвиток захворювань печінки, зокрема, за наявності такого супутнього захворювання як вірусний гепатит. За оціночними даними станом на 1 січня 2022 року від 5,5 до 8,5 тисяч пацієнтів ЗПТ мають розлади внаслідок вживання алкоголю.

Матеріали посібника покликані удосконалити систему підтримки пацієнтів ЗПТ, спровокувати вихід її за межі виписки препаратів і перетворення на комплексну, цілісну систему піклування про психічне та фізичне здоров’я пацієнтів. Це допоможе тому, щоб усе більше людей позбавлялися від зловживання та залежності від алкоголю й розпочинали повноцінне щасливе життя.

Переглянути та завантажити посібник можна за посиланням

Принагідно пропонуємо ознайомитися зі звітом за результатами дослідження вживання алкоголю та зловживання ним особами, які вживають опіоїди, та пацієнтами ЗПТ та інтервенцій за посиланням

Посібник розроблено в рамках  проекту Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в рамках пілотного проекту спрямованого на скорочення та зупинку вживання алкоголю серед пацієнтів ЗПТ.

Інші новини