Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Що може зробити кожен, щоб запобігти поширенню стійкості до антибіотиків?
22.11.2023
08:58

Що може зробити кожен, щоб запобігти поширенню стійкості до антибіотиків?

Антибіотикорезистентність - досить серйозна загроза для людства. Вона поширюється до добре відомих антибіотиків й швидко формується до нових, що лише нещодавно було розроблено. Тож для подолання стійкості до антибіотиків потрібно, щоб кожен з нас відповідально ставився до їхнього прийому. 

Нераціональне використання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які сьогодні лікуються антибактеріальними препаратами швидко й без наслідків, можуть стати смертельно небезпечними для багатьох людей.

Так, серед головних причин розвитку антибіотикорезистентності - надмірне використання антибіотиків та недотримання курсу лікування. Тому:

  • Приймайте антибіотики лише за призначенням лікаря, у жодному разі не займайтесь самолікуванням! Пам’ятайте, що антибіотики діють лише на бактерії. Ніколи не використовуйте їх при вірусних інфекціях.
  • Проходьте повний курс прийому антибіотиків згідно з призначенням лікаря, не пропускайте прийом ліків, не переривайте лікування, навіть якщо вже вам стало краще.
  • Не використовуйте антибіотики, які залишилися після курсу прийому. 
  • Лікар призначив антибіотики вам, тому не діліться ними з друзями чи родичами й не "призначайте" їм лікування.

Й ось кілька кроків з профілактики, які допоможуть вам уникнути призначення антибіотиків:

  • Отримуйте необхідні щеплення, щоб запобігти інфекціям, які лікуються антибіотиками.
  • Дбайте про особисту гігієну. Регулярно мийте руки. Коли та як це правильно робити, Центр громадського здоров’я вже пояснював раніше. 
  • Дотримуйтесь збалансованого харчування, яке містить достатню кількість овочів та фруктів (400-600 г на добу). Отримані з їжі вітаміни та мінерали підтримають ваш організм та зменшать ризик інфекцій. 
  • Готуйте їжу безпечно. Бактерії в їжі можуть викликати захворювання, тому дотримуйтесь правил безпеки харчових продуктів.
  • Не забувайте про достатню рухову активність. Пам’ятайте, що людям віком 18-64 роки рекомендовано щонайменше 150 хв аеробних вправ помірної інтенсивності впродовж тижня. 

Поради для медичних працівників 

Лікарям важливо пояснювати пацієнтам, у чому проблема і чому слово "антибіотикорезистентність" — не просто лякалка, а справжня загроза для людства.

Щоб запобігти та контролювати поширення стійкості до антибіотиків, медичні працівники можуть:

  • Запобігти інфекції, забезпечивши чистоту рук, інструментів та робочого місця.
  • Призначати та відпускати антибіотики лише тоді, коли вони необхідні, відповідно до чинних рекомендацій.
  • Говорити зі своїми пацієнтами про те, як правильно приймати антибіотики, про стійкість до антибіотиків та про небезпеку їхнього неправильного використання.
  • Комунікувати зі своїми пацієнтами про профілактику інфекцій (наприклад, про вакцинацію, миття рук, безпечний секс і прикриття носа і рота при чханні).

Читайте також:

Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків: що варто пам’ятати кожному 

Вибір антибіотика для етіотропної терапії: модифікація призначення антибіотиків

МОЗ оновлює Стандарт про раціональне застосування антибіотиків: що потрібно знати

Інші новини