Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Тестування рятує життя: чому важливо регулярно тестуватися на вірусні гепатити
22.11.2023
12:00

Тестування рятує життя: чому важливо регулярно тестуватися на вірусні гепатити

Перевіритися на ВІЛ та вірусні гепатити й дізнатися про свій статус якомога раніше – важливо! Наразі триває Міжнародний тиждень тестування, і ми розкажемо, чому важливо тестуватися на вірусні гепатити регулярно.

Вірусний гепатит В і С - це захворювання печінки, викликане вірусом гепатиту В (HBV) і С (HCV). Вірус може спричиняти як гостру, так і хронічну інфекцію.

Інфікування обома вірусами одночасно можливе, й антитіла, що виробляються при інфікуванні одним із типів вірусного гепатиту, не захищають організм людини від інфікування іншим типом. Ба більше, для розмноження ще одного типу вірусу - вірусного гепатиту потрібен вірус гепатиту B (ВГB).Тобто інфікування вірусом гепатиту D неможливе без присутності ВГВ.

Інфікування вірусами гепатиту С, В і D відбувається внаслідок контакту з інфікованою кров’ю або рідинами людини, під час спільного вживання наркотиків ін’єкційно, здійснення небезпечних ін’єкцій та інвазивних медичних маніпуляцій, переливання крові та її компонентів, отримання стоматологічних послуг, а також "послуг краси", що пов’язані із пошкодженням шкіри та можливою кровотечею: манікюр та педікюр, татуювання, пірсинг, шрамування тощо. ВГС передається також статевим шляхом. Зазвичай достатньо незначної кількості зараженої крові, щоб інфікуватися.

Ризики інфікуватися вірусними гепатитами є майже у кожного з нас. Отже, ми радимо зробити експрес-тест на виявлення гепатиту С і В хоча б раз у житті всім громадянам України (це доступно, звернувшись щодо консультації до сімейного лікаря, з яким у вас підписана декларація). Рекомендуємо посилити увагу до здоров’я та проходити скринінг на вірусні гепатити щороку наступним категоріям населення:

· секс-робітникам;

· чоловікам, які мають сексуальні стосунки з чоловіками;

· особам, які споживали/споживають наркотики ін’єкційним та/або інтраназальним шляхом (через вдихання наркотика носом);

· особам, які коли-небудь проходили процедуру гемодіалізу або на момент звернення безпосередньо перебувають на гемодіалізі;

· особам, які отримували донорську кров та/або її компоненти;

· медичним працівникам, діяльність яких передбачає здійснення процедур із ризиком інфікування, наприклад, інвазійних, та/або контакт із біологічними рідинами, що можуть містити зразки вірусу (хірурги, травматологи, акушери-гінекологи, лаборанти, маніпуляційні медсестри тощо, а також працівники служб надзвичайних ситуацій/правоохоронних органів у разі поранення гострими інструментами чи потрапляння на слизові оболонки крові, що потенційно може містити вірус ВГC);

· особам, які мають клінічні ознаки ВГС (цироз печінки, гепатоцелюлярна карцинома, підвищені показники функцій печінки нез’ясованої етіології, відхилення в органах шлунково-кишкового тракту, виявлені за результатами ультразвукового дослідження, або захворювання, що часто супроводжують ВГС як позапечінкові прояви);

· людям, які живуть з ВІЛ;

· особам, які перебували в установах виконання покарань;

· особам, які мають татуювання, пірсинг;

· особам, які отримували медичну чи стоматологічну допомогу в умовах, за яких немає певності в дотриманні заходів з інфекційного контролю.

Читайте також:

Статистика ВІЛ і ТБ в Україні: жовтень 2023 року

Україна досягла показника передачі ВІЛ від матері до дитини менш ніж 2% - лікарка на EACS 2023

Міжнародний тиждень тестування на ВІЛ та вірусні гепатити: протестовані = ВІЛьНІ!

Інші новини