Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У Києві хвора на сказ кішка покусала чоловіка. Чим це захворювання небезпечне для людини?
05.10.2023
11:50

У Києві хвора на сказ кішка покусала чоловіка. Чим це захворювання небезпечне для людини?

У Дарницькому районі Києва зафіксували сказ у кішки. Тварина вкусила чоловіка, який взяв її на перетримку у волонтера, за руку й згодом померла.

Про це повідомило Головне управління Держспоживслужби у м Києві. Постраждалий чоловік розповів, що взяв тварину на перетримку після проведення стерилізації, він утримував її у клітці. 

Через кілька днів під час годування кішка неспровоковано вкусила господаря в ділянці верхньої кінцівки. Після цього він помітив зміни у поведінці тварини - вона відмовлялася від їжі та води, лежала на боку та важко дихала. А згодом тварина померла. За результатами досліджень ветеринари встановили, що кішка була хвора на сказ. 

"Потерпілий почав отримувати антирабічне лікування. Про встановлення захворювання на сказ повідомлено КМДА та вживаються заходи щодо його ліквідації", - повідомляє Держспоживслужба.

Чим небезпечний сказ?

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Воно характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. 

Вірус сказу вражає центральну нервову систему. Якщо людина не отримує відповідної медичної допомоги після потенційного інфікування сказом, вірус може викликати захворювання головного мозку, що врешті-решт призведе до смерті. Летальність від сказу для людей майже 100%.

Сказу можна запобігти, вакцинуючи свійських тварин, тримаючись подалі від диких тварин і звертаючись по медичну допомогу після потенційного зараження до появи симптомів.

У разі інфікування людини сказом показані негайна госпіталізація та введення антирабічної вакцини. Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні. У разі появи симптомів специфічного лікування не існує, захворювання практично завжди закінчується летально.

Читайте також:

Сказ: чим небезпечне захворювання та як уберегтися

У Вінницькій області вперше за 15 років від сказу померла людина

Інші новини