Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
У регіони почали розвозити найбільшу партію безоплатних ліків для пацієнтів із вірусним гепатитом С
12.07.2019
10:21

У регіони почали розвозити найбільшу партію безоплатних ліків для пацієнтів із вірусним гепатитом С

У регіони розвозять найбільшу за останні роки партію препаратів для хворих на вірусний гепатит C, закуплених державним коштом. Уже найближчим часом понад 7 тисяч пацієнтів із вірусним гепатитом C зможуть пройти інноваційний курс лікування безоплатно.

Закуплені препарати - це новітні ліки прямої дії, що відповідають рекомендаціям  ВООЗ та Європейської асоціації з вивчення хвороб печінки щодо лікування гепатиту C. Інноваційний курс лікування полягає в тому, що пацієнт просто приймає таблетки впродовж трьох місяців. 

Даклатасвір та софосбувір/велпатасвір універсальні, оскільки ефективно діють одразу на всі генотипи вірусу гепатиту С. Завдяки такому комбінованому підходу, організм краще та оперативніше реагує на терапію, тому лікування відбувається значно швидше та ефективніше. А ймовірність побічних ефектів - менша в рази, аніж під час прийому  препаратів попереднього покоління.

Ефективність курсу лікування доведена та сягає понад 90%. Завдяки закупівлям через міжнародну організацію - Програму розвитку ООН (ПРООН) - Україні вдалося отримати рекордно низьку ціну за курс лікування - 89 доларів. 

Невдовзі в медзакладах будуть доступні безоплатно такі ліки: 

  • препарати ТМ “Майгеп” (софосбувір)  та ТМ “Майдекла” (даклатасвір) для комплексного курсу лікування гепатиту С для понад 1200 пацієнтів 

  • препарат ТМ “Ледвір” (софосбувір/ледіпасвір), завдяки яким зможуть вилікуватись майже 2 тисячі хворих

  • понад 12 тисяч упаковок лікарського засобу ТМ “Майхеп ALL” (софосбувір/велпатасвір) для лікування понад 4 тисяч пацієнтів 

Алгоритм дій для пацієнтів із вірусним гепатитом C

Якщо у вашому медзакладі кажуть, що ліків немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Нагадаємо, обласні департаменти охорони здоров’я зобов’язані інформувати громадськість про наявність ліків у медзакладах - вичерпна і актуальна інформація має бути відображена на офіційних сайтах. Крім того, регіональні департаменти повинні моніторити залишки ліків і вакцин у кожному медзакладі області і за потреби оперативно перерозподіляти їх між закладами.

Інші новини