Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування
01.08.2019
11:06

Україна долучається до Всесвітнього тижня підтримки грудного вигодовування

Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування проводиться щорічно з 1 по 7 серпня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Близько 170-ти країн світу щорічно приєднуються до заходів підтримки та популяризації вигодовування немовлят материнським молоком.

У 1995 році Україна приєдналася до Міжнародного співробітництва з питань підтримки, охорони успішного та тривалого природного вигодовування немовлят. На основі положень Декларації в Україні розроблена Програма підтримки грудного вигодовування дітей України на 2000—2005 рр., яка передбачає так цілі:

  • зниження рівня захворюваності і смертності дітей першого року життя, післяпологових ускладнень;
  • покращення репродуктивного здоров'я жінок шляхом підвищення розповсюдженості та тривалості грудного вигодовування дітей шляхом впровадження сучасних методів ведення лактації і годування груддю за єдиними принципами на етапах — жіноча консультація — пологовий стаціонар — дитяча поліклініка. 

Також у 2019 році в Україні відкрили перший Банк грудного молока на базі Перинатального центру у Києві.

Грудне вигодування – це ідеальне харчування, яке сприяє здоровому росту і розвитку малюка. Основу грудного молока складають особливі білки, які відрізняються високою біологічною цінністю, легко перетравлюються і всмоктуються. З молоком матері дитині передається більшість захисних антитіл від багатьох хвороботворних бактерій і вірусів.

Рекомендації ВООЗ та ЮНІСЕФ щодо грудного вигодовування:

  • забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти;
  • якнайшвидше почати грудне вигодовування, найкраще – протягом першої години життя дитини;
  • забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб матір змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);
  • забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду;
  • не використовувати жодних сумішей, пляшечок, сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування;
  • поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.

Грудне молоко повністю забезпечує потреби дитини першого півріччя життя в рідині та поживних речовинах. Всесвітньою організацією охорони здоров’я рекомендовано продовжувати грудне вигодовування щонайменше до досягнення дитиною дворічного віку. Грудне молоко матері є унікальним натуральним продуктом харчування для новонароджених: немовля отримує поживні речовини та вітаміни, а для захисту від хвороб також і антитіла. Грудне вигодовування сприяє сенсорному та пізнавальному розвитку немовляти, а також закладає основу для подальшого інтелектуального розвитку.

Найавторитетніші організації усього світу рекомендують виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців життя, адже це є “фундаментом” здоров’я дитини у майбутньому. Також грудне вигодовування сприяє здоров’ю мами: знижує ризик раку молочної залози і яєчників, діабету II типу і післяпологової депресії.

Інші новини