Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Всесвітня конференція зі здоров'я легенів UNION
28.11.2023
12:51

Україна презентувала передовий досвід на Всесвітній конференції зі здоров'я легенів UNION

Фахівці Центру громадського здоров'я взяли участь у Всесвітній конференції зі здоров'я легенів-2023, яка відбулась 15-18 листопада у Парижі.

Всесвітня конференція зі здоров’я легенів UNION проводиться щорічно понад 100 років, щоб представити останні наукові дослідження з усіх аспектів здоров’я легенів. Ключовим меседжем цьогорічного заходу стало питання реалізації даних дослідження у практиці, а також прагнення до політики й рішень у сфері охорони здоров’я, що ґрунтуються на фактичних даних. 

Конференція стала майданчиком для обговорення прогресу та обміну кращими практиками та інноваціями для людей з усього світу.

Команда Центру громадського здоров'я потужно представила Україну та національну протитуберкульозну програму. Фахівці брали участь у дискусіях, презентували досвід за низкою стратегічно важливих напрямів, в яких Центр громадського здоров'я посідає лідерську позицію, а також поділилися досвідом боротьби з туберкульозом в умовах повномасштабної війні проти України. 

Так, Центром громадського здоров'я були представлені виступи за темами:  

  • вплив викликів, пов’язаних з війною на спроможність Національної ТБ-програми;
  • вплив воєнних викликів в Україні на спроможність національної протитуберкульозної програми та регіональних закладів: основні виклики та шляхи їх подолання;
  • програмне впровадження BPaL/M: досвід України;
  • програмне управління та ведення лікарсько-стійкого туберкульозу в Україні; 
  • результати операційного дослідження "Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL в Україні"; 
  • удосконалення заходів інфекційного контролю щодо зниження захворюваності на туберкульоз серед протитуберкульозного персоналу в Україні протягом 2018-2022 рр.

"Наш передовий досвід стратегічно важливий для єврорегіону ВООЗ, всього світу і ми пишаємося тим, що за підтримки політичного керівництва МОЗ України, глобального партнерства з євроВООЗ, Stop TB Partnership,  TB Alliance, Глобальним фондом для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, USAID та національними партнерами нам вдалося стати лідером у сфері подолання туберкульозу та контролювати ситуацію за цим напрямом", — зазначила завідувачка відділу управління та протидії туберкульозу Центру громадського здоров'я Яна Терлеєва

Під час заходу лікарка-фтизіатриня ЦГЗ Олеся Медведєва представила результати операційного дослідження "Оцінка ефективності та безпеки лікування рифампіцин-резистентного туберкульозу режимом BPaL в Україні". 

Режим BPaL є важливим в процесі лікування пацієнтів з лікарсько-стійким туберкульозом та впроваджується за підтримки євроВООЗ, Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Інституту фтизіатрів та пульмонології. 

"За попередніми результатами, режим BPaL демонструє ранню ефективність та є досить безпечним, а також має низку переваг для пацієнтів: скорочення загальної тривалості лікування та загальної кількості таблеток, що робить схему BPaL легшою у використанні, ніж будь-яку іншу схему лікування перед ШР/МР ТБ, яка зараз використовується; підвищення ефективності та зниження токсичності лікування в реальних умовах. Це є особливо актуальним в умовах війни росії проти України", – зазначила Олеся Медведєва. 

Також під час конференції було представлено нову дорожню карту подолання туберкульозу серед дітей, багатообіцяючу інформацію про нові короткі режими лікування стійкого туберкульозу як альтернативу сучасним, про короткі схеми профілактичного лікування для дітей. Також учасники заходу проводили дискусії щодо перспективи зменшення дозування лінезоліду та бедаквіліну, досвіду повногеномного секвенування та каталогу нових мутацій. 

Крім того, на виставці у межах заходу компанія "TBpeople" серед інших учасників мала змогу презентувати ультрасучасний інфобокс та застосунок OneImpact, які були створені за підтримки Центру громадського здоров'я. Це інноваційні технологічні рішення проблем доступу до послуг та підтримки людей під час лікування. 

Інші новини