Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Україна приєднається до проєктів M-POHL - Мережі дій з вимірювання медичної грамотності населення та організацій. Їх реалізовуватиме ЦГЗ
07.11.2023
18:02

Україна приєднається до проєктів M-POHL - Мережі дій з вимірювання медичної грамотності населення та організацій. Їх реалізовуватиме ЦГЗ

Наша країна приєднається до проєктів Мережі дій з вимірювання медичної грамотності населення та організацій (M-POHL). Дослідження медичної грамотності населення планується профінансувати у межах EU4Health.

Бачення M-POHL полягає у підвищенні рівня медичної грамотності в Європейському регіоні ВООЗ шляхом забезпечення доступності до високоякісних і порівнянних на міжнародному рівні даних для підтримки ухвалення доказових політичних рішень і цілеспрямованих практичних втручань.

M-POHL пропонує три проекти на період 2023-2027 рр. для забезпечення досягнення своїх цілей:

Проєкт 1. Вимірювання медичної грамотності населення в межах дослідження Health Literacy Survey (HLS24/25), яким передбачається опитування загального населення. Анкета містить обов’язковий набір запитань, країни-учасниці зможуть додати власні питання для оцінки актуальних саме для них аспектів медичної грамотності. У 2019 році це були цифрова, комунікативна, навігаційна медична грамотність (далі – МГ) та МГ щодо вакцинації. Наразі міжнародний консорціум розробляє нові компоненти опитування.

Проєкт 2. Вимірювання організаційної медичної грамотності (Organizational health literacy - OHL) через дослідження на рівні закладів охорони здоров’я. Медична грамотність окремої людини визначається не лише її особистими знаннями, навичками та вміннями, але й вимогами, з якими вона стикається в середовищі охорони здоров'я, ухвалюючи рішення та виконуючи дії, пов'язані зі здоров'ям. Саме тому важливо оцінити спроможність закладів охорони здоров’я надавати доступні медичні та інші послуги, їхню дружність до медичної грамотності населення.

Проєкт 3. Збір, картування та оцінка доказів щодо ефективних інтервенцій для подолання низького рівня медичної грамотності та підвищення рівня медичної грамотності (EVPOP). Проєкт виходить за межі опитування з питань здоров'я населення і сприятиме зв'язку між дослідженнями, політикою та практикою, а також підтримає обмін знаннями та досвідом впровадження інтервенцій між країнами-членами M-POHL. Проєкт дозволить оцінити доцільність, ефективність, результативність та економічність потенційних втручань для поліпшення МГ, а там, де ефективні втручання відсутні - підкреслить необхідність їхньої розробки.

Головна експертна установа у розбудові системи громадського здоров’я – Центр громадського здоров’я МОЗ України (далі – ЦГЗ) – вже висловила свою зацікавленість у цих проєктах. У тісній співпраці та за підтримки Бюро ВООЗ в Україні ЦГЗ бере активну участь у підготовці до їхньої реалізації: долучається до зустрічей у робочих групах з розробки методології та формування наборів запитань. Членські внески від України до M-POHL було сплачено Бюро ВООЗ в Україні.

Наша країна планувала провести дослідження медичної грамотності ще у 2022 році, однак через агресію рф не мала можливості приєднатись до раунду HLS19. Через випадки руйнування ЗОЗ внаслідок війни та вимушеної внутрішньої міграції населення питання участі в зазначених проєктах у 2023-2027 рр. для України стоїть досить гостро.

Втілення зазначених проєктів у перспективі дозволить системі охорони здоров’я швидше поновити свою спроможність після перемоги України у війні, а населенню стати здоровішою нацією, зокрема завдяки підвищенню медичної грамотності населення.

Довідково:

M-POHL була заснована у 2018 році з ухваленням Віденської заяви про вимірювання медичної грамотності населення та організацій в Європі з метою підвищення ефективності національних зусиль з підвищення рівня медичної грамотності населення та організацій під егідою Європейської інформаційної ініціативи ВООЗ з охорони здоров'я (EHII).

Першим проєктом M-POHL було Європейське опитування населення щодо медичної грамотності 2019-2021 рр. (HLS19), яке проводилося в 17 країнах. Воно продемонструвало актуальність загальної та спеціальної медичної грамотності для значної частки дорослого населення з низьким рівнем медичної грамотності, соціальний градієнт медичної грамотності та значний потенційний вплив медичної грамотності на показники, що стосуються здоров'я. У 2022 році розпочато проєкт з вимірювання організаційної грамотності з питань здоров'я.

У 2023-2027 рр. свою участь у проєктах M-POHL підтвердили 12 країн, ще 15 - висловили зацікавленість. 

Інші новини