Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Українці, які живуть з ВІЛ, за кордоном: підтримка й допомога
05.12.2023
12:00

Українці, які живуть з ВІЛ, за кордоном: підтримка й допомога

Станом на 01.11.2023 року кількість українців, які за кордоном отримують антиретровірусну терапію (АРТ), становить 7 500.

Для людей, які живуть з ВІЛ, що виїхали за кордон та потребують безперервного лікування, було розроблено протокол клінічного менеджменту щодо обміну даними між лікарями як в Україні, так і поза її межами, у партнерстві зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Йдеться про "Стандартизований протокол клінічного ведення та обміну медичними даними для людей, які живуть з ВІЛ, серед біженців з України".

Цей протокол містить рекомендації для медичних працівників, які займаються наданням медичної допомоги біженцям з України, які живуть з ВІЛ і які шукають допомоги в інших європейських країнах. Зокрема, документ надає принципи клінічного ведення пацієнтів із ВІЛ, у тому числі критерії для медичних закладів, які необхідні для продовження антиретровірусної терапії дорослим і дітям, схеми лікування після виїзду за межі України. Також документ описує, як передати медичні дані та документацію з ВІЛ-клінік у межах України до ВІЛ-клінік за межами України, а також між клініками у випадку переїзду пацієнтів за межі України.

На підставі цього було розроблено алгоритм обміну медичними даними між лікарями, що надають медичну допомогу людям, які живуть з ВІЛ та опинилися за кордоном через війну. 

Також пацієнти отримали можливість подати до свого лікаря форму запиту, якщо вони опинились у ситуації, коли немає підтвердженої інформації про лікування, яке вони отримували в Україні.

Крім того, на допомогу пацієнтам з України, які опинились за кордоном, прийшли онлайн-сервіси:

Пам’ятайте, що аналіз крові на ВІЛ-інфекцію варто здати щонайменше раз у житті. Деякі випадки та категорії населення потребують особливої уваги та більшої кількості обстежень. Які саме - дізнавайтесь за посиланням.

Читайте також:

Статистика ВІЛ і ТБ в Україні: жовтень 2023 року

CAB-LA в Україні: деталі впровадження нового методу доконтактної профілактики ВІЛ

Інші новини