Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Анонс навчального курсу «Кризове консультування для осіб, які мають залежність від психоактивних речовин»
02.02.2024
12:21

Відкрито реєстрацію на навчальний курс «Кризове консультування для осіб, які мають залежність від психоактивних речовин»

На Платформі дистанційного навчання Центру громадського здоров'я відкрито реєстрацію на курс «Кризове консультування для осіб, які мають залежність від психоактивних речовин».

Курс розроблено для широкого кола фахівців, які надають психосоціальну підтримку людям із залежністю внаслідок вживання психоактивних речовин (ПАР) в процесі лікування та реабілітації. Зокрема, йдеться про лікарів, психологів, соціальних працівників, консультантів із залежностей та інших зацікавлених спеціалістів.

Згідно з даними Світового звіту про наркотики, представленому Управлінням ООН з боротьби з наркотиками і злочинністю (UNODC), у 2020 році приблизно 284 мільйонів людей вживали наркотичні речовини протягом останніх 12 місяців. Відтак, це приблизно 1 з 18 осіб у віковій групі 15-64 років. З них близько 38,6 мільйонів мали діагностовані розлади психіки та поведінки через вживання психоактивних речовин.

У 2019 році 494 тис. людей померли внаслідок вживання наркотиків. Смерть може бути наслідком ускладнень проблем зі здоров'ям, передозуванням, вчиненням самогубства, насильством чи іншими нещасними випадками.

Зважаючи на те, що залежність від ПАР є хронічним захворюванням, людині часто бракує власних сил та ресурсів для контролю потягу до вживання наркотичних речовин. Такий стан може призвести до низки серйозних проблем. Зокрема, це відсутність підтримки з боку родини та друзів, збільшується ризик передозування, також у людини виникає відчуття втрати контролю над життям, фінансові труднощі, юридичні проблеми тощо. Отже, залежність від ПАР часто призводить до кризової ситуації, яка вимагає негайного втручання. 

Психосоціальні втручання спрямовані на мотиваційні, поведінкові, психологічні та інші психосоціальні фактори, пов’язані, зокрема, із залежністю. Окремі підходи та інтервенції довели свою ефективність у зниженні потягу до вживання ПАР та запобіганні рецидивам. Психосоціальні втручання також можуть сприяти підвищенню прихильності до лікування та прийому ліків.

Завданням фахівця під час кризового консультування є допомога клієнтові в пошуках ресурсів та виробленні механізмів адаптації для подолання труднощів та проблем, які виникли внаслідок вживання ПАР.

Після опанування матеріалів курсу ви дізнаєтесь про: 

  • роль консультанта та принципи консультування під час кризового втручання;
  • рекомендації щодо проведення кризового втручання;
  • фактори ризику вчинення та запобігання самогубству;
  • стратегії менеджменту суїцидальних ризиків;
  • правила побудови стратегії комунікації з агресивними клієнтами та план дій у формуванні фізичної безпеки консультанта;
  • запобігання професійному вигоранню консультанта. 

Цей курс є частиною більшої програми «Інтервенції з психосоціальної підтримки для осіб, які мають залежність від психоактивних речовин», яка складається з 4-х курсів: 

  1. Основи консультування людей з проблемами внаслідок вживання ПАР; 
  2. Основи мотиваційного інтерв’ю; 
  3. Кризове консультування для осіб, які мають залежність від ПАР; 
  4. Вступ у когнітивно-поведінкову терапію залежностей.

Зареєструватися на курс можна за посиланням. Реєстрація на інші курси буде відкрита незабаром.

 

Інші новини