Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вірусні гепатити та рак: як пов’язані та чи підвищує несвоєчасне лікування гепатитів ризик раку
04.02.2024
14:54

Вірусні гепатити та рак: як пов’язані та чи підвищує несвоєчасне лікування гепатитів ризик раку

Сьогодні, 4 лютого, - Всесвітній день боротьби проти раку. Його мета - привернути увагу суспільства до проблеми раку, підвищити обізнаність щодо його профілактики та лікування.

Серед різних типів раку окремо варто звернути увагу на гепатоцелюлярну карциному (ГЦК). Це злоякісне новоутворення формується в печінці. Найчастішою причиною раку печінки є цироз печінки, який виникає через інфікування людини вірусом гепатиту В (ВГВ) чи С (ВГС), зловживання алкоголем, впливу токсичних речовин на організм та інші.

ГЦК – найпоширеніший тип первинного раку печінки (85-90%) і на сьогодні є найчастішою причиною смерті людей з ВГВ і ВГС. За даними ВООЗ, ГЦК – третя найпоширеніша причина смертності від раку в усьому світі (830 000 випадків щорічно).

Водночас, за даними ВООЗ, близько 350 млн людей у всьому світі живуть з хронічними вірусними гепатитами, а щороку фіксується приблизно 3 млн нових випадків інфікування. Проте більшість людей навіть не здогадується про свій статус, оскільки вірусні гепатити можуть тривалий час протікати безсимптомно, а симптоми можуть проявитися лише на пізніх стадіях.

Наразі Україна централізовано закуповує швидкі діагностичні тести для виявлення ВГВ та ВГС. Завдяки цьому пройти тестування можна у свого сімейного лікаря і вже за 15 хвилин дізнатися результат.

Запобігти ускладненням від вірусних гепатитів можна завдяки вакцинації проти ВГВ та лікуванню ВГС новими препаратами прямої противірусної дії, ефективність лікування якими становить 95%.

Тестування на вірусні гепатити, вакцинація проти ВГВ та доступ до сучасних препаратів – це ефективні заходи для виявлення та запобігання гепатоцелюлярній карциномі. А вчасно діагностований та вчасно пролікований гепатит – ключовий підхід для зниження розвитку ГЦК та збереження здоров’я печінки.

Раніше Центр громадського здоров’я розповідав, як зловживання алкоголем може впливати на розвиток різних типів раку. Зокрема, й надмірне вживання алкоголю пов’язане з вдвічі вищим ризиком розвитку двох типів раку печінки (гепатоцелюлярної карциноми та внутрішньопечінкової холангіокарциноми). Дослідження свідчать, що навіть невеликі дози алкоголю є шкідливими, оскільки печінка може виробляти токсичні речовини з алкоголю ще до розвитку цирозу, що може сприяти розвитку раку печінки. 

Детальніше про те, що варто знати про рак та що робити для його профілактики, читайте на сайті ЦГЗ.

 

Інші новини