Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ підтвердила перший в Україні випадок інфікування штамом «Омікрон»
20.12.2021
15:10

Вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ підтвердила перший в Україні випадок інфікування штамом «Омікрон»

18 грудня 2021 року вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я виявила перший випадок інфікування штамом SARS-CoV-2 «Омікрон» (B.1.1.529) в Україні. Це підтверджено результатами повногеномного секвенування.

Штам «Омікрон» виявили у 41-річного чоловіка, який нещодавно повернувся з Об’єднаних Арабських Еміратів. Там він мав контакт із хворими на COVID-19. Перед вильотом у країну чоловік мав негативний результат ПЛР-тесту.

Після повернення в Україну через погане самопочуття пацієнт звернувся до медичного закладу й отримав позитивний результат тесту на COVID-19. Перебіг захворювання легкий: лихоманка протягом 3 днів, слабкість. 

Станом на 20 грудня 2021 року пацієнт уже отримав негативний результат ПЛР-тесту. Навесні 2021 року чоловік отримав дві дози вакцини Pfizer в Україні.

Проводиться епідеміологічне розслідування цього випадку. Центр громадського здоров’я повідомив про цей випадок контактні пункти ММСП Європейського бюро ВООЗ та Об’єднаних Арабських Еміратів. Результати секвенування будуть поширені через базу GISAID якомога швидше.

Нагадаємо, штам вірусу SARS-CoV-2 B.1.1.529 «Омікрон» був уперше виявлений у Південно-Африканській Республіці. 26 листопада 2021 року ВООЗ визначила цей штам таким, що викликає занепокоєння. На сьогодні цей штам уже виявлено в 95 країнах світу.

Для запобігання інфікуванню громадян України штамом SARS-CoV-2 «Омікрон» Уряд запровадив обов’язкову самоізоляцію для людей, які повернулися з країн, де він стрімко поширюється.

Інші новини