Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
02.07.2019
16:36

Вірусологічна референс-лабораторія ЦГЗ успішно пройшла незалежне оцінювання лабораторної діагностики особливо небезпечних інфекцій

З 18 по 20 червня 2019 року фахівці вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ проходили щорічне стажування в Інституті тропічної медицини імені Бернхарда Нохта.

Навчання здійснювалося в рамках проекту з підвищення рівня біобезпеки та біозахисту шляхом підвищення якості діагностичних досліджень та вивчення розповсюдження збудників Крим-Конго геморагічної гарячки та хантавірусної інфекції в Україні у 2018–2019 роках.

У програму підготовки входило проходження раунду зовнішнього незалежного оцінювання якості досліджень фахівцями лабораторії шляхом надання кодованих зразків від хворих. Успішне проходження зазначеного оцінювання професійного рівня підтверджено видачою двом лікарям-вірусологам сертифікатів відповідної підготовки щодо визначення високопатогенних вірусів, зокрема Крим-Конго, Західного Нілу, кліщового енцефаліту, Денге, Чикунгунья, хантавірусів із використанням сучасних методів діагностування, включно з методом полімеразної ланцюгової реакції, імунофлюоресцентного та імуноферментного методів, а також імуноблоту.

За рахунок фінансування вказаного проекту німецькою стороною закуповувалися та поставлялися до вірусологічної референс-лабораторії ЦГЗ тест-системи для лабораторної діагностики в Україні різними методами таких особливо небезпечних вірусних інфекцій.

Отже, в рамках виконання проекту у фахівців існує можливість:

  • участі у тренінгах на базі провідної установи щодо лабораторної діагностики особливо небезпечних вірусних інфекцій;
  • участі у семінарах та інших заходах, присвячених питанням біобезпеки та біозахисту, які проходять на території Німеччини;
  • постановки діагнозу шляхом визначення  етіологічного фактору щодо актуальних для України особливо небезпечних інфекцій, що дозволило покращити реєстрацію геморагічних гарячок в Україні. Так, протягом 2018 – 2019 років було обстежено 164 хворих, включно з 33-ма випадками гарячки Західного Нілу, 3 – гарячки з нирковим синдромом; 14 – гарячка Денге; 2 – гарячка Чикунгунья;
  • проведення серомоніторингових досліджень з метою вивчення розповсюдження збудника Крим-Конго геморагічної гарячки та хантавірусної інфекції серед здорових осіб на території України.

Інші новини