Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
01.12.2021
19:35

ВООЗ визнали п’ятий штам SARS-CoV-2 таким, що викликає занепокоєння

26 листопада 2021 року ВООЗ визначила штам SARS-CoV-2 B.1.1.529 таким, що викликає занепокоєння. Це рішення було ухвалено на основі рекомендацій Технічної консультативної групи з вивчення еволюції вірусу SARS-CoV-2.

Відтак, штам B.1.1.529 «Омікрон» став п’ятим штамом SARS-CoV-2, що викликає занепокоєння. Раніше до цього переліку входили чотири штами:

  • B.1.1.7 — «Альфа», уперше виявлений у Великій Британії;
  • B.1.351 — «Бета», уперше виявлений у Південно-Африканській Республіці;
  • P.1 — «Гамма», уперше виявлений у Бразилії;
  • B.1.617 — «Дельта», уперше виявлений в Індії.

Що відомо про штам «Омікрон»?

Перше повідомлення про виявлення варіанта B.1.1.529 у Південно-Африканській Республіці надійшло до ВООЗ від влади цієї країни 24 листопада 2021 року. Епідеміологічна ситуація в країні характеризувалася трьома окремими піками захворюваності, останній із яких був зумовлений переважно штамом «Дельта». За останні тижні спостерігався різкий спалах інфікувань, який збігся з виявленням нового варіанту B.1.1.529. Перший підтверджений випадок інфікування цим штамом було зареєстровано за підсумками секвенування проби біоматеріалу, відібраної 9 листопада 2021 року.

Штам B.1.1.529 «Омікрон» є дуже дивергентним варіантом із великою кількістю мутацій, які можуть підвищити його передаваність і забезпечити певний ступінь імунної втечі. Попередні дані вказують на пов’язаний із цим варіантом підвищений ризик повторного інфікування в порівнянні з іншими варіантами, що викликають занепокоєння. 

Кількість випадків інфікування новим варіантом вірусу зростає майже у всіх провінціях Південно-Африканської Республіки. А випадки інфікування цим штамом уже виявили в 17 країнах, у тому числі 10 країнах Європи, Австралії, Канаді, Китаї. Вони ймовірно пов’язані з подорожами до Африканських країн.

Важливо наголосити, що тест-системи для ПЛР-діагностики SARS-CoV-2, що використовуються сьогодні, дозволяють виявляти цей варіант вірусу.

Дослідження й оцінка нового штаму продовжуються.

ВООЗ рекомендує й далі дотримуватися стандартних протиепідемічних заходів із профілактики та контролю інфекцій у медичних установах і інших заходів із боротьби з хворобою. Наявні дані свідчать, що вакцинація від COVID-19 і всі перевірені заходи залишаються ефективними проти B.1.1.529 і інших штамів.

А отже, населенню рекомендується й надалі вживати заходів щодо зниження ризику інфікування COVID-19: носити захисні маски, дотримуватися гігієни рук, фізичної дистанції, провітрювати приміщення, уникати скупчень людей і вакцинуватися.

Міністерство охорони здоров’я уже розробляє заходи для запобігання інфікуванню громадян України цим штамом коронавірусу. Зокрема, для мандрівників, які провели у Південно-Африканській Республіці, Республіці Ботсвана, Зімбабве, Намібії, Королівстві Лесото, Королівстві Есватіні, Республіці Мозамбік більш як 7 днів протягом останніх 14 днів, потрібно пройти 14-денну самоізоляцію.

Нагадаємо, з 25 лютого 2021 року ВООЗ диференціює варіанти SARS-CoV-2, що мають найбільше значення для громадського здоров’я, як:

  • варіант, що представляє інтерес (Variant of Interest, VOI);
  • варіант, що викликає занепокоєння (Variant of Concern, VOC).

Варіанти SARS-CoV-2 регулярно оцінюють за тим, чи призводять вони до змін у трансмісивності (передаваності), клінічній картині й тяжкості перебігу захворювання, або чи вони призводять до зміни заходів реагування. Національні органи влади також можуть визначати інші варіанти, що представляють інтерес чи викликають занепокоєння, на місцевому рівні.

Більше інформації в щотижневих звітах ВООЗ.

Інші новини