Перейти до основного вмісту
Час обирати здоров'я
Вплив війни на стійкість надання послуг з протидії ВІЛ: які виклики подолала Україна
23.11.2023
13:05

Вплив війни на стійкість надання послуг з протидії ВІЛ: які виклики подолала Україна

ВІЛ-послуги в Україні попри війну надаються з урахуванням сучасних міжнародних стратегій UNAIDS, ВООЗ, CDC, відповідно до клінічних протоколів і стандартів медичної допомоги, що ґрунтуються на доказовій медицині, у тісній співпраці з державним і громадським сектором.

Про це під час онлайн-виступу на "9-му Чеському конгресі з ВІЛ/СНІДу з міжнародною участю", який проходить 23-24 листопада в м.Плзень, Чехія, розповів Сергій Рябоконь, лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції Центру громадського здоров’я.

Він нагадав, що з 2012 року антиретровірусна терапія (АРТ) для людей, які живуть з ВІЛ, фінансується державою. Станом на 1 січня 2022 року 390 АРТ-cайтів надавали медичні послуги. Крім того, було повністю забезпечено повноту, обмін даними та верифікацію даних і забезпечено функціонування Медичної інформаційної  системи соціально значущих хвороб.

З 2019 року послуги з профілактики ВІЛ для представників ключових груп ризику (чоловіки, які мають секс з чоловіками (ЧСЧ), люди, які вживають наркотичні засоби ін’єкційно, та працівники секс-бізнесу) та послуги для людей, які живуть з ВІЛ, частково фінансувалися державою. У 2021 році Україна повністю перейшла на фінансування послуг з профілактики ВІЛ та медичної допомоги з державного бюджету.

Суттєві корективи у послуги з профілактики та лікування ВІЛ в Україні внесла повномасштабна війна, розпочата росією 24 лютого 2022 року. Так, зростає кількість жертв серед цивільного населення, зруйновано майже дві сотні закладів охорони здоров’я, понад 1,6 тисячі - пошкоджені. Станом на жовтень кількість внутрішньо переміщених осіб в Україні сягнула 5,09 млн, а кількість біженців до країн Європи - 5,8 млн.

Які виклики з протидії ВІЛ постали перед Україною після початку повномасштабної війни?

Внутрішня міграція. Найбільше внутрішньо переміщених осіб (ВПО) переїхали до західних регіонів України - Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської, Хмельницької чи Чернівецької областей.

Евакуація за кордон. За оцінками ВООЗ, кількість дорослих, які живуть з ВІЛ, переміщених за кордон, може перевищити 30 000 осіб. На сьогодні найбільший тягар припав на Польщу, Чехію, Німеччину, Молдову, Словаччину та Румунію.

Логістичні проблеми. Унеможливлення авіасполучення та формування нових логістичних ланцюгів  затримали своєчасну доставку основних партій антиретровірусних препаратів і виробів медичного призначення  на 2022 рік.

Евакуація персоналу. З початку війни у ​​Києві, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Луганській, Харківській та Чернігівській областях було пошкоджено або зруйновано понад 20 лікарень, які надають послуги людям, які живуть з ВІЛ. Тимчасово призупинили роботу лабораторії Донецької та Луганської областей.

Моніторинг та зберігання даних. Бракувало статистичних даних щодо Харківської області та частково щодо Луганської та Донецької областей, що вплинуло на формування ключових індикаторів. Виник ризик втрати інформації через постійні обстріли та проблеми з електропостачанням через війну.

Фінансування. Державний бюджет був переорієнтований на воєнні потреби, тому необхідно було шукати шляхи фінансового покриття потреби в ліках для забезпечення безперебійної роботи.

Станом на 14 липня 2023 року моніторингові організації повідомляли про те, що росією було здійснено понад 1000 атак на об’єкти охорони здоров’я, внаслідок чого більш ніж 400 було пошкоджено або зруйновано лікарні. Загинули 148 медпрацівників, постраждали - 106. Зокрема, було зафіксовано 57 нападів на дитячі лікарні та 40 - на заклади охорони здоров’я матері. 

Дії України щодо профілактики та лікування ВІЛ в умовах війни

Та Україна впоралася з викликами повномасштабної війни, розповів Сергій Рябоконь. Було проведено перемовини з донорами щодо фінансування закупівлі АРТ, профілактики ВІЛ та послуг з медичної допомоги, щоб покрити дефіцит фінансування та забезпечити безперебійне надання послуг. Також було здійснено перерозподіл наявних препаратів між регіонами та забезпечення АРТ, відновлено ланцюжок поставок АРТ за рахунок співпраці з донорами, партнерами та волонтерськими організаціями. Прогнозний період при плануванні попиту на АРВ-препарати - 24 місяці.

Крім того, було розроблено алгоритм збору та обміну інформацією щодо видачі АРТ для медичних закладів, які відключені від Системи соціально значущих хвороб через зайнятість, проблеми з телекомунікаційним зв’язком (інтернет, телефонний зв’язок) або перебої в електропостачанні.

Також було розроблено інструкцію щодо  отримання АРТ ВПО за місцем фактичного перебування. Вдалося повернути пацієнтів під медичне спостереження через різноманітні мобільні додатки (телефон, Viber, WhatsApp, Telegram тощо), що дозволило від початку війни перепідтвердити дані у 67 тис. пацієнтів.

Подбали й про можливість отримання послуг з ВІЛ для українців за кордоном - спільно  міжнародними партнерами (EACS, ECEE, CHIP, WHO)  розроблено стандартизований протокол клінічного ведення та обміну медичними даними для людей, які живуть з ВІЛ, серед біженців з України. 

Знайти вичерпну інформацію про можливість отримати ВІЛ-послуги в Україні та за кордоном можна на ресурсах: help24.org.ua, чат-бот #АРТпоруч, сайт phc.org.ua, онлайн-платформа findart.phc.org.ua, лінія допомоги при ВІЛ та ТБ.

Сергій Рябоконь нагадав, що у 2021 році кількість людей, які отримували АРТ в Україні на підконтрольних уряду територіях, сягала 130 239, у 2022-му - 121 289, в 2023-му (за 9 місяців) - 121 623. На сьогодні забезпечено безперервність надання антиретровірусної терапії. Завдяки підтримці PEPFAR та Глобального фонду забезпечено достатній запас АРВ-препаратів для здійснення видачі АРВ-препаратів на руки пацієнтам на 6-12 місяців (видача препаратів на  6 та більше місяців – 32% пацієнтів; 3-5 місяців – 60%). Утримання в АРТ за 12 місяців склало 85%, а це - стабільний показник протягом останніх років.

"Подальша реалізація Державної стратегії протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року в усіх 24 областях України та АР Крим забезпечить реалізацію можливості людині, яка живе з ВІЛ, отримати медичну допомогу у будь-якому місці та в будь-який час", - підсумував лікар-інфекціоніст відділу управління та протидії ВІЛ-інфекції ЦГЗ.

Інші новини